Съдът в Страсбург поиска спешни обяснения от Русия заради конфликта с Украйна

Москва не смята да дава отговори в определения краен срок - понеделник

Съдът в Страсбург поиска спешни обяснения от Русия заради конфликта с Украйна

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), който беше сезиран вчера от Украйна във връзка с конфликта с Русия в Азовско море, изпрати официални въпроси на Москва, давайки ѝ срок до понеделник да представи отговори, предаде Франс прес.

Украйна поиска ЕСПЧ да посочи на страните какви временни мерки трябва да бъдат приети, за да се предпазят интересите на всяка от тях. Това е "спешна процедура", която се прилага "само в случаите, когато има непосредствен риск от непоправими щети", отбеляза съдът.

"Украинското правителство поиска специално Русия да окаже спешна медицинска помощ на ранените моряци и да даде информация за здравословното състояние на украинските екипажи, за мястото на задържането им и медицинските грижи, които им се оказват", подчерта Европейският съд по правата на човека. Освен това Киев иска 24-те моряци от украинския военноморски флот, заловени в неделя, трима от които са ранени, да бъдат третирани като военнопленници в съответствие с правилата на Женевската конвенция от 1949 г., както и незабавно да бъдат репатрирани.

Преди да приеме подобни временни мерки, съдът изпрати два официални въпроса на Русия.

"Лишени ли са от свобода моряците и офицерите от украинските съдове "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу"? Ако това е вярно, въз основа на какво са задържани? Може ли да бъде потвърдено, че сред моряците и офицерите от трите украински кораба има ранени? Ако случаят наистина е такъв, какви са раните им и каква медицинска помощ им се оказва?", пита съдът в Страсбург, който поиска от Москва да предостави всички документи, свързани със случая.

Руското правосъдно министерство отхвърли дадения от ЕСПЧ краен срок понеделник за отговаряне на официалните въпроси за положението със задържаните на 25 ноември украински граждани, предаде ДПА.

Съдът в Страсбург ще получи отговор в "подходящ срок", след като руското министерство на правосъдието получи цялата необходима информация от руските служби за сигурност, се казва в изявление на министерството, цитирано от Интерфакс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?