Заради отказ от реституция на земя

Съдът в Страсбург присъди рекордно обезщетение от над 1 млн. лева

Българските власти с ултиматум да върнат 848.5 декара на собствениците им

Съдът в Страсбург присъди рекордно обезщетение от над 1 млн. лева

Българските власти трябва да върнат до 3 месеца 848 декара земя на законните им собственици или да им изплатят обезщетение от 1.081 млн. лева, постанови Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в поредното изгубено от България дело за неизпълнение на реституционни претенции.

Рекордната щета е нанесена на 8 жалбоподатели, които съдят държавата за дългогодишните откази на администрацията за възстановяването на 846.5 декара земя в землището на село Българчево, което се намира на около 5 км от Благоевград. Земята е оценена на 433 000 евро. Отделно им се присъждат 120 000 евро, ако държавата не им възстанови 2 декара в самия град.

В решението си Европейският съд заявява, че още през 2009 година е намерен системен проблем с реституцията в България и не намира за нужно да проучва казуса отделно от предишните случаи. Земеделското министерство вече е платило 16 100 лева за забавени реституционни процедури на Едип Мутишев, който е един от осемте жалбоподатели.

Разиграването на хората започва през май 2008 година, когато съдът в Благоевград признава техните права над земята. От земеделското министерство искат от съда да поясни своето решение. Магистратите отказват, защото молбата на министерството представлява по същество искане за преразглеждане на окончателно решение.

На 23 март 2010 година министерството взема ново решение и също признава правата на жалбоподателите върху земята им. През август същата година Едип Мутишев изпраща писмо до институцията, питайки кога решенията ще влязат в сила. Той получава отговор, в който се казва, че трябва да попълнят специално искане и да платят такса, за да получат парцелите им в точни граници. Те правят това, но повече от година след това няма никакво развитие на техния случай. Жалбоподателите предлагат на земеделското министерство да бъдат обезщетени с равностойна земя, но не получават отговор и на това искане.

По същия начин те са разигравани и от кмета на Благоевград, въпреки че Благоевградският окръжен съд задължава общината още през 2008 година да им определи парцел от 2 декара. Многобройните напомняния на жалбоподателите не водят до резултат.

Експертните оценки сочат, че земята край село Българчево струва 5.718 милиона лева, тъй като се намира в зона със значителен икономически потенциал заради близостта си до града и до македонската граница. Очаква се през част от тези парцели да премине и магистрала "Струма". Оценката на двата декара земя в Благоевград е за други 408 000 лева. Така, ако правителството не върне до 3 месеца тези парцели на техните собственици, ще трябва да плати обезщетението от над 1 млн. лева, а след това и да им възстанови собствеността.

Правителството безуспешно е оспорило твърденията на жалбоподателите и е заявило, че реституцията на земите е в ход, а и един от жалбоподателите вече е компенсиран с въпросните 16 100 лева. Държавата оспорва и оценката на имотите като "спекулативна и нереалистична".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?