Съдът в Страсбург: Русия е нарушила правата на опозиционера Алексей Навални

Алексей Навални

Европейският съд за правата на човека реши, че Русия е нарушила правата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, като го е поставила през 2014 г. под домашен арест и е ограничила политическата му активност, съобщиха информационните агенции.

Опозиционерът веднага приветства това решение. "Победа" - коментира той днес в Инстаграм.

"Убеден съм, че това решение ще има важни последици за всички в Русия, постоянно подлагани на подобен произвол."

Активистът - адвокат по професия, бе сезирал пет пъти Съда във връзка със седем ареста от руската полиция от 2012 до 2014 г. по повод антиправителствени политически протести, припомня Франс прес.

Навални бе поставен през февруари 2014 г. под продължил 10 месеца домашен арест, докато бе разследван за присвояване на средства. Привържениците му заявиха, че случаят е политически мотивиран.

Четирийсет и двегодишният опозиционер бе задължен да носи електронна гривна и му бе забранено да разговаря с когото и да било, освен със семейството, близките и адвокатите си, да пише и получава кореспонденция, да общува с медиите и чрез интернет.

Някои от тези мерки бяха смекчени през август и октомври 2014 г.

През януари 2015 г. Навални заяви, че слага край на домашния си арест, тъй като не е получил писмено уведомление, че мярата се удължава отново, както предвижда законът.

Той счупи електронната си гривна и отиде в своя офис, без да бъде арестуван или санкциониран.

На 6 юни 2014 г. той подаде иск в ЕСПЧ, като изтъкна, че арестът му е бил "безполезен и произволен", политически мотивиран.

В становището на съда се казва, че по отношение на Навални са били нарушени членове 5, 10 и 18 от Европейската конвенция за правата на човека, засягащи по-специално свободата, сигурността и свободата на изразяване.

ЕСПЧ осъди Русия да изплати на Навални 20 000 евро като обезщетение за нанесени морални вреди.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?