Съдът в Страсбург три пъти е отказал да спре разрушаването на Максуда

Съдът в Страсбург три пъти е отказал да спре разрушаването на Максуда

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е изпратил в сряда вечерта третия си пореден отказ да спре разрушаването на незаконните постройки във варненското гето Максуда. Това обявиха от Министерството на правосъдието в четвъртък.

Съдът в Страсбург смята, че в случая не се налага вземането на привременни мерки за спиране на действията на община Варна

"Съгласно практиката на ЕСПЧ, националните власти по принцип имат право да разрушават незаконни постройки и да преместват хора, които заемат незаконно общинска земя, при спазване на принципа на пропорционалността и на уредените в закона ред и условия", се казва в позицията на съда.

Европейските магистрати се интересува предимно от предприетите от властите подходящи мерки за настаняване на лицата в уязвимо положение, останали без дом след разрушаването на постройките. В случая това означава децата от Максуда да бъдат настанени при подходящи условия без да бъдат разделяни от родителите си, да бъдат настанени в подходящи условия възрастните, хората с увреждания и други лица в уязвимо положение.

Министерството на правосъдието допълва, че в медиите през последните дни са публикувани некоректни интерпретации на предприетите от държавата действия. Институцията оспорва твърденията, че "българското правителство е поело ангажимент да не бъдат премахвани повече сгради във варненския квартал "Максуда“, както и че „Министерство на правосъдието е автор на писмото, в което се обещава, че събарянето на постройки в кв. "Максуда" спира“.

"Министерството на правосъдието не е поемало ангажимент от името на държавата в процедурата пред Съда по правата на човека в Страсбург, че няма повече да бъдат разрушавани незаконни постройки в квартал „Максуда“, се казва в позицията на министерството.

МП е предало единствено позицията на община Варна, че към момента общинските власти във Варна не планират действия по извеждане на останалите обитатели на квартал "Максуда", а не че те няма да бъдат изведени никога.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?