Съдът в Страсбург забрани на България да превръща ромите в бездомници

Случаят "Баталова воденица" създаде европейски прецедент

Европейският съд по правата на човека в Страсбург

В безпрецедентно решение Европейският съд по правата на човека осъди България за действията на Столичната община по изселването на ромите от Баталова воденица. В рамките на делото "Йорданова и други срещу България" съдът реши, че държавата няма право да изважда хората от "Баталова воденица”, понеже ще наруши правото им на дом и на личен и семеен живот, но не им присъжда обезщетения. Процесът от страна на жалбоподателите е воден от Българския хелзински комитет, които даряват присъдените 4000 евро за разноски на пострадалите.

Делото е заведено от роми в засяга двата опита на общинската власт в София да премахне ромския квартал "Баталова воденица” - през 2005-2006 година и през 2008 година. Мотивът бе, че те незаконно живеят на общински терен, без да им се предложи алтернативен подслон.

Последната офанзива срещу гетото бе предприета, докато кмет на София беше Бойко Борисов. Тогава той реши да спре разрушаването на част незаконните постройки, след като получи протестно писмо от евродепутати. Впоследствие обаче част от ромите бяха изселени в други гета на територията на София.

Европейският съд по правата на човека призна, че изваждането на ромските семейства от "Баталова воденица” не е необходимо в едно демократично общество и би било нарушение Европейската конвенция за правата на човека. Съдът заявява, че заповедта за отстраняване на хората е основана на Закона за общинската собствено, който сам по себе си порочен, защото не изисква преценка за съразмерност на действията на властите.

Съдът задължава България да промени закона си и практиката по него така, че заповеди за отстраняване на хора от публична земя или сгради, когато могат да се засегнат права на хора без значение дали те са в незаконно владение. Решението ще позволи на българския съд да спре или отмени или изпълнението на заповедта за премества, докато не бъде поправено законодателството.

"Решението е прецедент с европейско значение за правата на ромите. То задължава държавите да преустановят безогледните изселвания на роми, които нямат друг дом”, коментира адвокатът по делото от страна БХК Маргарита Илиева.

Според съда в Страсбург жилищата на ромските семейства съставляват техен "дом", защото те са ги обитавали в продължение на много години и е без значение, че това е незаконно по смисъла на българското законодателство. "Изваждането на хората от домовете им би съставлявало вмешателство и в правото им на личен и семеен живот", се казва в решението.

Международната институция счита, че загубата на дома е "най-крайна форма на вмешателство” в правото на дом, което е гарантирано от Европейската конвенция.

Съдът припомня, че в продължение на няколко десетилетия властите не са направили нищо да отстранят семействата от терена и така де факто са толерирали поселището. Така властите са признати за виновни в бездействие, което е позволило на семействата в "Баталова воденица" да развият здрави връзки в района и да изградят общностен живот там.

Съдът заявява, че българското законодателство трябва да започне да разграничава изселването на хора, които са пуснали корен на определено място и новонастанилите се.

"Това, че къщите не отговарят на основни санитарни и строителни изисквания, с последици за здравето и безопасността на хората, не може да оправдае отстраняването на хората, доколкото не са проучени алтернативни начини за справяне с тези рискове", се казва още решението.

Съдът посочва като алтернативни начини за справяне с проблема – узаконяване на жилищата, програмите за социализация и алтернативното настаняване, когато изваждането е необходимо. В случая с "Баталова воденица" не е помислено за тези варианти.

Съдебното решение посочва, че преди да издадат заповедта за изваждане, властите не са взели предвид риска ромите да останат бездомни. Те се стремят да изпълнят тази заповед, без оглед на последиците и макар да сключват споразумение, в което обещават алтернативно настаняване на семействата, те после го пренебрегват и заявяват, че рискът хората да останат без дом е "без значение", се казва в решението по делото.

Съдът намира и противоречие между подхода на местните и правителствени власти към ромите. Столичната община от една страна заявява, че няма да вземат предвид особените нужди на ромите, защото това щяло да бъде "дискриминация" срещу мнозинството, а в същото време провежда десетилетие на ромското включване, което изхождат от факта, че ромите са ощетено малцинство с особени проблеми.

По отношение на оплакванията от съседи, че хората от „Баталова воденица” вършат нарушения на закона, съдът припомня, че властите са били длъжни да разследват и санкционират съответните конкретни отговорни лица. Това обаче не е било направено.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?