Съдът в Страсбург защити осветяването на агентите на ДС в България

Съдът в Страсбург защити осветяването на агентите на ДС в България

Европейският съд по правата на човека отхвърли претенциите на адв. Хараламби Анчев срещу решението на Комисията по досиетата, с което той бе осветен като агент на бившата Държавна сигурност (ДС).

Делото бе ключово, защото решение с обратен знак би довело до вълна от дела срещу държавата и блокиране на работата на институцията.

Хараламби Анчев е известен столичен адвокат. От февруари до май 1997 година бе вицепремиер и правосъден министър в служебното правителство на Стефан Софиянски. Комисията по досиетата обяви неговата принадлежност към тайните служби през 2008 г.

Адв. Анчев е бил агент на Шесто управление на ДС от 1982 до 1990 година под псевдонима Чавдар. Той се е "борил с идеологическата диверсия в отдел 07 на управлението на ДС - "Терор, анонимна вражеска дейност, бягства и издирване на държавни престъпници".

"Въпреки че в прочистеното му досие е оставен доклад за вербовката му през 1982 г. от Шесто управление на ДС, принадлежността на Хараламби Анчев към ДС не е обявена от Комисията по досиетата "Андреев" по време на управлението на ОДС. Това става едва през 2008 г. от Комисията „Костадинов", пише специализираният сайт "Агенти.бг".

След оповестяването на решението на Комисията по досиетата Хараламби Анчев води безуспешно редица дела в България съд. Накрая той решава да се обърне и към съда в Страсбург.

Адв. Анчев пледира, че обявяването на неговата съпричастност към ДС е станало без необходимия анализ. Той припомня, че досието му е прочистено, което прави невъзможна преценката за достоверността на останалата информация и това дали той изобщо е помагал на ДС.

Съдът в Страсбург смята, че Комисията по досиетата е действала напълно законно. Осветяването на сътрудниците на ДС се публикува в Държавен вестник, а процесът по проверка е съпроводен от множество предпазни процедури. Една от тях е самата Комисия по досиетата, която е независим държавен орган, съставен от членове, предложени от всички политически партии.

"Съдът приема, че подобно осветяване има за цел подобряване на прозрачността на публичния живот и допринася за увеличаване на доверието в институциите на страната след падането на комунистическия режим", се казва в решението на съдът в Страсбург.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?