Съдът в Тайланд забрани управляващи партии заради изборни измами

Съдът в Тайланд забрани управляващи партии заради изборни измами

Конституционният съд на Тайланд постанови във вторник забраната на три управляващи партии. Те трябва да бъдат разпуснати заради извършени изборни измами, съобщават световните информационни агенции.

Първо бе обявено разпускането на партията Власт на народа на премиера Сомчай Вонгсават. На лидерите на формацията, включително и на министър-председателя, бе забранено да се занимават с политика за срок от пет години.

Веднага след това Конституционният съд постанови разформироването на Тайската национална партия и на Неутралната демократическа партия - също заради манипулации на изборите. И лидерите на тези партии са изгонени от политиката за пет години.

Премиерът Сомчай Вонгсават съобщи, че приема съдебното решение да се оттегли от властта. "Присъдата не е проблем. Аз не работих за себе си. Сега ще бъда гражданин в 100 процента от времето си," каза той пред репортери в северния град Чанг Май. След решението на Конституционния съд Сомчай бързо прекрати започналото заседание на правителството.

Говорителят на правителството обяви, че членове на забранените партии, на които не е наложена забрана за политическа дейност ще образуват нови партии, които ще съставят следващия тайландски кабинет. Преди да излезе решението на съда сдружение на тайландски бизнесмени призова правителството на Сомчай Вонгсават да подаде оставка и да бъдат свикани предсрочни избори.

След решението на съда демонстрантите, които протестират срещу правителството на Тайланд, се съгласиха да се изтеглят от двете летища на Банкок, които са окупирали от няколко дни.

Опозиционната коалиция Народен съюз за демокрация заяви, че в сряда ще освободи двете летища. Тя обаче предупреди, че отново ще окупира летищата, ако не бъдат изпълнени две условия. "Следващото правителство трябва честно да обещае, че ще води нова политика и че няма да бъде марионетен режим на Таксин Шинаватра (бившия премиер, осъден за корупция)", гласи част от изявлението на НСД.

Привърженици на опозиционната коалиция, протестиращи срещу връщането на власт на протежетата на Таксин, блокираха международното летище Суварнабхуми и летище Дон Муан и успяха напълно да прекъснат въздухоплаването към и от тайландската столица.

Споделяне

Още от Свят