Съдът в Южна Корея ще се произнесе в петък за импийчмънта на президентката

Пак Гън-хе

Конституционният съд на Южна Корея ще обяви решението си по делото за импийчмънт срещу президентката Пак Гън-хе на 10 март, съобщи Ройтерс. Говорител на съда уточни, че решението на съда ще се предава пряко по телевизията в петък сутринта.

Пак - първата жена президент на Република Корея, е разследвана във връзка с корупционен скандал, в който се оказаха въвлечени тя и нейната приближена Чхуе Сун-сил. Парламентът гласува да започне процедура по импийчмънт срещу Пак в началото на т.г. и я отстрани от поста ѝ до края на делото.

Ако съдът потвърди обвинението, тя ще бъде отстранена за постоянно от поста си и ще бъдат насрочени нови президентски избори, които трябва да се състоят в срок от 60 дни. Ако обвинението бъде отхвърлено, тя незабавно ще се върне на поста до края на мандата си, изтичащ през февруари догодина, а редовни президентски избори ще се състоят през декември.

Пак Гън-хе се извини, че се е предоверила на своята приятелка, която в момента е под арест, но отрича да е извършила нещо нередно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?