Съдът върна делото за мобилното подслушване на МВР

Цветан Цветанов. Сн. БГНЕС

Софийският градски съд върна на прокуратурата делото за мобилното подслушване на МВР, по което обвиняем е зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Все още не са оповестени мотиви за решението. По неофициална информация става дума за сериозни процесуални нарушения и неясноти в обвинителния акт.

Това е втори сериозен провал на прокуратурата по ключово дело за последния месец. В края на януари съдът върна за ново разследване и делото за печатницата в Костинброд.

За неупражнен контрол върху подслушването на съд бяха изправени и тримата бивши директори на службата за подслушванията в МВР (СДОТО) - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

Според обвинителния акт те не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация в ръководената от тях служба, не са създали и регламент за използването на специализирана мобилна техника. Не са осъществили и контрол за правомерното прилагане на СРС.

Цветанов е обвинен, че в качеството си на вътрешен министър съзнателно е допуснал тримата да извършат престъпление – да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства.

Според държавното обвинение, действията на Цветанов са причинили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

В края на септември Сотир Цацаров обяви, че 875 телефонни номера са присъствали в тефтерите на служителите от СДОТО, управлявали колите за мобилно подслушване. За тяхното следене е нямало издадено съдебно разрешение. Повечето от телефоните са били на бизнесмени, а имената им все още не са обявени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?