Имуществото на медийния холдинг е запорирано след разкрития, че е заложено в частна полза

Съдът върна Христо Грозев в управлението на пресгрупата, издаваща "Труд" и "24 часа"

Издателският борд: "Това е опит за дестабилизация на нашата Родина"

Отляво надясно: Любомир Павлов, Огнян Донев и Христо Грозев. Снимка БГНЕС

След няколкомесечно затишие, драматичният сблъсък между съсобствениците в пресгрупата, издаваща "Труд" и "24 часа", навлезе в нова фаза, в която изтласканият съдружник Христо Грозев възстанови позициите си и успя да получи контрол върху действията на мажоритарните собственици Огнян Донев и Любомир Павлов.

Грозев, който е управител на "БГ Приватинвест", е допуснат като особен представител в ръководството на "Медийна група България-холдинг" ООД, като обезпечителна мярка срещу евентуалната продажба на активи на дружеството. Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) на 18 октомври, след като два други състава на същия съд са отхвърлили този иск на Грозев, научи Mediapool.

Решението на СГС означава, че всеки документ в пресгрупата ще бъде официален едва след подписи от сегашния управител Любомир Павлов и съсобственика Христо Грозев. Това положение ще действа до приключването на съдебния спор между съсобствениците, избухнал през пролетта на тази година, след като Любомир Павлов и Огнян Донев отнеха на Грозев и съдружника му Карл Хабсбург контролния дял в дружеството.

В сряда сутринта съдия изпълнител влезе в редакциите на вестниците "Труд" и "24 часа" и печатницата в Полиграфическия комбинат, собственост на "Медийна група България Холдинг". Безпрецедентната мярка е в изпълнение на обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев, докато трае делото му с Павлов и Донев.

Съдът е наложил запор върху печатницата, активите и марките на двата ежедневника и на седмичника "168 часа", за да се гарантира, че няма да се разпродаде имущество.

Опасенията са такава разпродажба се засилват от факта, че пресгрупата "Медийна група България-холдинг" ООД е заложила активите си срещу кредит от 5 млн. евро, отпуснат от "Уникредит Булбанк" на частното дружество "Комерс Контакт 2010" на Стоян Николов. Адвокат Николов е близък до водещия съдружник в медийната група Любомир Павлов.

Заради кредита Христо Грозев е взел в своя полза обезпечителна заповед от СГС.

С тази заповед в печатницата на медийната група в Полиграфическия комбинат влезе частният съдебен изпълнител Стоян Якимов, който с помощта на вещо лице е направил опис на машините и съоръженията.

"Има образувано изпълнително дело от "БГ Приватинвест" (фирмата, с която Грозев и Хабсбург участват в "Медийна група България холдинг"). Според обезпечителна заповед на СГС по бъдещ иск на "БГ Приватинвест" е наложен запор върху печатни машини и търговски марки, притежавани от медийната група", поясни съдебният изпълнител Стоян Якимов.

Това, че се описват машините, не значи, че вестниците няма да се отпечатват, заяви Грозев, който определи подобни действия като "най-безотговорното нещо към държавата и към Европа".

Донев: Води се кампания от конкуренти на изданията ни

В първи коментар за случилото се, направен в късния следобед в сряда, мажоритарният съсобственик в "Медийна група България Холдинг" Огнян Донев заяви, че срещу пресгрупата се води кампания от конкуренти, които обаче той не пожела да назове.

"От сутринта тече тази кампания срещу изданията ни, като се внушава, че те ще спрат. Няма такова нещо, утре (в четвъртък – бел. ред.) "Труд", "24 часа" и "168 часа" ще излязат от печат както досега", каза той.

Пред Канал 3 Донев се изказа за действията на Христо Грозев по следния начин: "И малките деца разбраха, че той работи, за да унищожи "Труд", "24 часа" и останалите печатни издания. Полага големи усилия, но няма да успее". Донев разкритикува и СГС за наложения запор върху имуществото на пресгрупата: "Точно заради такива решения Брюксел ни критикува. В съдебната система винаги се намира слабо звено на ниски нива. Сигурен съм, че окончателното решение ще бъде различно".

"Опит за дестабилизация на нашата Родина"


В края на деня бордът на пресгрупата излезе с "Декларация", в която "заявява категорично, че ще се противопостави на всеки злонамерен опит за използване на неикономически методи при конкуренцията в печата".

"Тиражирането на слухове от рода, че Медийна група България ще преустанови издаването на най-авторитетните български вестници, че Печатница "София" спира производството на другите независими издания - наши клиенти, а журналистите няма да плучат заплащане за своя труд, приемаме като опит за дестабилизация на нашата Родина. И то в момент, когато българите са призовани да упражнят демократичния си вот в едни мажоритарни избори, каквито са президентските и местните", се казва в документа.

"Сценарият, разигран днес, е опит за взривяване без тротил сградата на Полиграфическия комбинат, където се намират редакциите на "Труд" и "24 часа", както и другите наши издания. За нас истината е свята. Читателите ни най-добре знаят кой би могъл да стои зад провокирането на подобно напрежение. Нито една политическа сила не би трябвало да има интерес всички медии да говорят в един глас и да се редактират от един човек. Свободните вестниците не променят позицията си за една изборна нощ", декларира издателският борд.

Конфликтът между съдружниците

Конфликтът между съдружниците за размера на дяловете в "Медийна група България Холдинг" не е от вчера.

В края на миналата година германската издателска група "Вестдойче алгемайне цайтунг" (WAZ) продаде активите си в България – вестниците "Труд", "24 часа", "168 часа", няколко съпътстващи списания и специализирани издания и печатницата в бившия Полиграфически комбинат – на консорциум от български, германски и австрийски инвеститори, представлявани от Христо Грозев, Карл Хабсбург, Даниел Руц, Любомир Павлов и Огнян Донев.

През март обаче дяловете на собствеността в групата претърпяха промяна в полза на Донев и Павлов и според твърденията на Христо Грозев - без знанието и съгласието на него и на австрийския инвеститор. Тогава Хабсбург и Грозев обвиниха Донев и Павлов, че се опитват да им откраднат контрола върху дружеството собственик на медиите и печатницата "Медийна група България холдинг".

"Взехме мерки, защото има сериозна заплаха за разпродаване на активите на пресгрупата"

Христо Грозев заяви пред БНР, че обезпечителната заповед е предварителна за бъдещ съдебен иск. Тя целяла да не се допусне в междинния срок до завеждане на иска разпродажба на активите или източване на дружеството, собственик на вестниците и печатницата, под една или друга форма.

Според Грозев искът не е имуществен, а е за обявяване на невалидна на сделката, с която през март бе прехвърлена голяма част на дяловете в полза на Донев и Павлов. Той допълни, че никога не са крили, че не са съгласни с прехвърлянето, извършено, според него, зад гърба му, и ще потърсят правата си в съда.

Грозев каза още, че той и Карл Хабсбург са се забавили да предприемат съдебните действия, защото в периода след прехвърлянето са получавали много доказателства какво се е случвало междувременно и че са били преподписвани договори, с вероятна цел източване на активи. "Предположението ни е, че такава е била целта, защото ние нямаме достъп до каквито и да било документи на дружеството, в което сме съдружници още оттогава", каза той.

"Затова пуснахме няколко молби за предварително обезпечение за бъдещ иск, след като разбрахме, че име сериозна заплаха активите да бъдат разпродадени", допълни Грозев.

На въпрос откъде е разбрал, че се готви разпродажба, Грозев отвърна, че слухове за това имало още от времето, когато са били изолирани от дружеството. "Това, което ни шокира, бе, когато разбрахме от Търговския регистър, че голямата част от банковия заем, предоставен от една от банките на "Медийна група България" няколко дни преди да стане прехвърлянето на дяловете към Донев и Павлов, тайно от нас зад гърба ни, а и зад гърба на Търговския регистър, е бил цесиран към дружество на един от адвокатите на Павлов – Стоян Николов, който е син на зам.-кмета по финансите от времето на кмета Стефан Софиянски Венцеслав Николов и зам.-председател на Надзорния съвет на Общинска банка по времето на пребиваването на Павлов в нея.

Според адвокатите на Любомир Павлов обаче искът за обезпечителната заповед била подписана от фиктивното лице Иван Христов Иванов. Грозев парира, че обезпечителната заповед била издадена на неговото име, и той я предал лично на частния съдебен изпълнител.

Според Грозев запорът върху търговската марка не може да се отрази на излизането на утрешните броеве на вестниците. Спирането на вестниците би било най-безотговорното нещо, което би се извършило не само в България, но и в Европа, каза той.

Прокуратурата проверява сигнал срещу Павлов и Донев за пране на пари

В момента прокуратурата провежда секретна проверка по два сигнала за пране на пари срещу Любомир Павлов и Огнян Донев, подаден от тримата бивши мажоритарни собственици на "Медийна група България Холдинг" Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц, научи Mediapool от отлично информирани източници.

Сигналите са подадени в края на май първо до парламентарната комисия за контрол на ДАНС, а веднага след това са препратени към държавното обвинение.

Паралелно с това сигналите са подадени и до разузнавателните служби на Великобритания и Кипър, както и до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Според източниците на Mediapool двата сигнала представляват подробно частно разследване, извършено от Грозев, Хабсбург и Руц, което има за цел да докаже съмненията, че Любомир Павлов е изпирал огромни суми през офшорни фирми във Великобритания и Кипър веднага след скандалната продажба на "Общинска банка". Тримата изразяват съмнение, че именно с тези капитали е финансирано закупуването на пресгрупата от ВАЦ.

Като ключова фирма в сигналите се сочи дружеството "Ди енд Джи Асетс" ЕООД, което, според частното разследване на Грозев, Любомир Павлов е придобил изцяло веднага след подаването на първия сигнал за пране на пари, а преди това е било управлявано от близки до Павлов лица.

Подалите сигнала бивши съдружници на Павлов смятат, че този ход цели прикриването на схемите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?