Съдът върна иска за обявяване за незаконна стачката в "Мини Марица Изток"

Исковата молба на ръководството на "Мини Марица-изток" за обявяване на стачката в дружеството за незаконна е оставена без движение, съобщи Татяна Гьонева, говорител на Старозагорския окръжен съд, цитирана от БТА в сряда.

Молбата бе внесена от управата на въгледобивното дружество в понеделник, но докладчикът по делото съдия Пламен Златев е открил неточности в иска и го е върнал, без да образува дело.

Ако юристите на мините в Раднево внесат нова искова молба, в която са отстранени неточностите, ще бъде насрочено дело по бързата процедура, съгласно новия ГПК, и няма да изисква решение в седемдневен срок, обясни Татяна Гьонева.

На открито заседание в присъствие на прокурор всяка от засегнатите страни ще има възможност да защити своята теза. Законовата процедура не спира насрочените за 14 януари от синдикатите ефективни стачни действия. В случай, че стачката бъде обявена от съда за незаконна, ръководството на "Мини Марица-изток" може да наложи на участниците в нея санкциите, предвидени в Кодекса на труда.

Във вторник 4 хил. служители на дружеството спряха за един час работа предупредително. Профсъюзите настояват за спазване на постигнато през миналото лято споразумение с ръководството на мините заплатите им да са според реализирания от тях добив на въглища. Проведените тогава преговори по предложените от управата варианти за бонуси се провалиха.

Нови преговори между синдикатите и ръководството на мините са насрочени за четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?