Съдът върна Лилана за постоянно в ареста

Снимка: БГНЕС

Бившата певица Лиляна Деянова (Лилана) остава за постоянно в ареста, реши окончателно апелативният спецсъд. Преди седмица първата инстанция постанови, че тя може да е под домашен арест. В четвъртък съдебният състав с председател шефа на съда Георги Ушев обаче отмени това решение.

Според втората инстанция има достатъчно доказателства да се предположи, че Деянова е участвала в престъпна група заедно със съдружника си Мартин Димитров, брат си Александър и някогашната си сценична половинка Ася Йочева. Двете бяха част от дуета "Ел Ей". Те са усвоявали еврофондове в нарушение, подозира съдът. Общо четири фирми са участвали в схемата. Част от тях са били бенефициенти по европроекти по линия на министерството на икономиката. Проверки на ведомстовото обаче открили, че дружествата сключвали помежду си договори за доставка на софтуер, който бил закупен с евросредства. Прокуратурата твърди, че става дума за един и същи софтуер, с който са оправдавани различни разходи. Освен това офисите, които уж трябвало да функционират, стояли затворени и проверяващите не били допускани.

Според Ушев домашният арест не е подходящ за Деянова. Спецификата на престъплението по неправомерно усвояване на европейски пари била такава, че то можело да се върши и в домашни условия, намери съдията.

Всички ги питат за Божков

Проблемите на Деянова започнаха след акцията срещу хазартния бос Васил Божков, с когото е подозирана в близки отношения. Тя твърди, че го познава, но не са били близки. Според Деянова всички свидетели по делото са били питани първо дали го познават.

Освен за неправомерното усвояване на пари от фондове, Деянова и Димитров са обвинени и за заплаха срещу шефовете на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В показанията си ръководството на АПИ твърди, че са били заплашвани с уволнение, ако не сключат договор за изграждане на тол-системата с нейната фирма. Втори съдебен състав обаче реши, че това обвинение е неъстоятелно, защото нито Деянова, нито Димитров са можели да изпълнят заплахата си.

"Не мога да кажа дали заради Божков съм тук. Но дори и само този въпрос позорно е, ако това е така", заяви Деянова преди произнасянето на съда. Около час тя дава обяснения за проектите по еврофондове.

Целта е инквизиция

Целта на делото е инквизиция, заяви пред съда адвокатът на Деянова Николай Хаджигенов. Според него обвинението за заплаха към ръковдството на АПИ е абсурдно. В противен случай би следвало и той самият да е обвиняем, защото искал оставката на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, обясни той.

"Защитата в лично и професионално качество седем години се опитваше да уволни предишния главен прокурор, защитата пита, ако тези действия са престъпни, защо, по дяволите, не стоя тук в качеството си на обвиняем", каза Хаджигенов.

Самата Лилана заподозря, че арестът ѝ има общо с опита ѝ да стане доставчик на електронни винетки. Тя на няколко пъти заявява, че бедите ѝ започнали, защото обявила, че в АПИ има корупция.

В четвъртък тя обясни, че задържането ѝ облагодетелства конкуренцията ѝ в този бизнес – "Интелигентни пътни системи". Деянова разказа, че дни преди задържането, фирмата ѝ получила писмо от голяма верига бензиностанции, които отказвали да работят с тях заради писмо от конкурентната фирма.

"На 28 април, три дни след като бяхме задържани, трябваше да пуснем електронни винетки, направихме ги предплатени, имахме сключен договор с най-големия мобилен оператор "Виваком" и с няколко бензиностанции", каза тя.

Как се стигна до тук?

През лятото на 2019 г. Деянова и Димитров сезираха прокуратурата и Европейската комисия за корупция в пътната агенция във връзка с тол системата. От прокуратурата досега не са съобщавали какво са предприели по техния сигнал. Няма информация и от Еврокомисията дали е правена проверка по жалбата им.

Двамата участваха и в протестите, организирани от "Правосъдие за всеки", срещу избора на главния прокурор Иван Гешев.

Лиляна Деянова от години не работи като певица, а се развива в ИТ сектора, като разработчик на проекти.

Преди 5 години Деянова и Димитров представят приложението на пътната агенция - Lima, което дава информация за трафика и проблемите по пътищата у нас. Мобилното приложение е разработено с европейски средства от фирма "Декарт" ООД. Половината от капитала на тази компания към 2015 г. е собственост на Васил Божков, а останалата на баща и син Борис и Лука Бекярови.

Фирмата им "Нованор" е разработчик и на приложението Civi, чрез което гражданите могат да подават сигнали към общините за нередности. Например разкопани улици, непочистни кофи за боклук, некачествен ремонт, спукан водопровод и т.н.

"Нованор" участва и в обединението "Телетол", което беше кандидат за изграждането на тол системата за 180 млн. лв., но не беше избрано за изпълнител на поръчката.

През май 2019 г. "Телетол"АД стана вторият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Компанията обаче не получи достъп до тол системата и на практика не може да осъществява дейност.

Споделяне

Още от България