Съдът върна на прокуратурата делото срещу кмета на Пловдив

Съдът върна на прокуратурата делото срещу кмета на Пловдив

Окръжният съд в Пловдив върна на прокуратурата делото за обновяването на зоопарка в града, заведено срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Тримата бяха обвинени за престъпления по служба, но съдът е открил съществени процесуални нарушения в обвинителния акт.

Според прокуратурата тримата са извършили престъпление като съучастници, но съучастието им е описано с противоречия в обвинителния акт. Указанията към прокурора са да напише подробно какви свои права са превишили и какви задължения не са изпълнили, за да бъдат обвинени за престъпления по служба. Според съда в обвинителния акт не е обяснено ясно наличието на общ престъпен умисъл между тримата съучастници.

Решението може да се обжалва в срок от седем дни пред Пловдивския апелативен съд.

По делото за зоопарка прокуратурата твърди, че Иван Тотев е нарушил служебните си задължения, сключвайки договор след пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03". Твърди се, че това е допуснато в нарушение на Закона за обществените поръчки. Процедура е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект. Липсвала и стойностна сметка за проекта. За зоокъта не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Законовите изисквания не са били изпълнени и към момента на сключването на договора с фирмата. Прокуратурата смята, че Иван Тотев е допуснал всички тези нарушения, за да осигури облага за "Запрянови 03" ООД в размер на близо 690 хиляди лева.

Димитър Кацарски и Димитър Колев са предадени на съд като помагачи на кмета. Обвинението твърди, че те са улеснили Тотев при извършване на престъплението.
Заместник-кметът Димитър Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за председател на комисията за провеждане на процедурите за избор на строителя на зоопарка. Именно Кацарски е предложил на Тотев откритата процедура по Закона за обществените поръчки да бъде прекратена и да се премине към пряко договаряне без обявление.

Димитър Колев ще отговаря пред съда, защото е сключил договор с консултант и строителен надзор по проекта без район "Западен" да е възложител на поръчката. Така районният кмет е дал възможност на Иван Тотев да даде началото на строителството.

Иван Тотев е на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лв., а останалите двама са с най-леката мярка за неотклонение "Подписка". Прокуратурата твърди, че престъплението е извършено в периода от 30 април 2014 г. до 29 юли 2015 г.

По това дело кметът бе за кратко отстранен от поста си с решение на Пловдивския окръжен съд, но после бе върнат от апелативните магистрати.

Споделяне

Още по темата

Още от България