Съдът върна на прокуратурата делото срещу Веселин Георгиев – Батко

Съдът върна на прокуратурата делото срещу Веселин Георгиев – Батко
Софийският градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото срещу бившия началник на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен като Батко, тъй като докато заемаше ръководния пост, е разпределял поръчки на фирми, управлявани от братята му.

В съобщението на съда се посочва, че делото е върнато заради допуснати нарушения още когато на Георгиев е повдигано обвинение. Първо той е бил обвинен за едно престъпление, а след това за още две.

След разпит на десетки свидетели, сред които и бивши министри, процесът беше почти на финала си, когато съдията докладчик по него - Георги Колев - стана председател на Върховния административен съд. Тогава делото започна отначало.

От ноември миналата година, когато бе изборът на Колев, до днес новият съдия докладчик по делото откри допуснатите нарушения от страна на прокуратурата. 

Докато прокуратурата се поправя, на Веселин Георгиев е разрешено за два месеца да напусне България. Това в комбинация със съдебната ваканция означава, че делото ще започне отначало най-рано през есента.

Злоупотребите в пътния фонд бяха една от причините за замразяване на еврофондове за инфраструктура през 2008 г. при правителството на тройната коалиция. Процесът бе окачествен като от голям обществен интерес и бе взет за наблюдение от Брюксел.

Според прокуратурата Георгиев е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Обвинението твърди, че е нарушен Законът за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за страната ни.

Още по темата
Още от България

За или против машинното гласуване?