Съдът върна на прокуратурата нарко делото "Лунна светлина" заради нарушения

Пловдивският окръжен съд върна на прокуратурата за доразследване известното дело "Лунна светлина", съобщи в сряда БТА, цитирайки пресцентърът на Съдебната палата в града. Магистратите са констатирали 21 нарушения по време на разследването и 10 - при изготвяне на обвинителния акт.

Делото бе образувано по разбития трафик на наркотици от Боливия през България към Западна Европа, в разкриването на канала участваха спецслужби от няколко държави.

В България по делото са обвиняеми Зоран Бояджийски, Петър Марваков, Георги Петров и Боян Тодоров. Обвинението е, че от март до август 2003 г., първият - като ръководил, а останалите - като изпълнители, са участвали в организирана престъпна група, създадена с цел пренасяне на наркотици от Боливия до България.

Като по-значими пропуски в работата на следствие и прокуратура, от съда посочиха, че в обвинителния акт не са описани конкретните действия на всеки един от обвиняемите за "участие в организирана престъпна група", не е посочено и точното количество наркотик, за което ще следва да отговарят задържаните. Липсва и подпис на следовател под постановлението, с което е повдигнато обвинението на Петър Марваков.

От пресцентъра на пловдивската Съдебна палата уточниха, че делото ще бъде внесено след отстраняване на пропуските. Самото разпореждане за връщането не подлежи на обжалване.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?