Съдът върна на ЦИК за ново разглеждане сигнала за неправомерна агитация на "Атака"

Волен Сидеров

Върховният административен съд (ВАС) постанови в четвъртък Централната избирателна комисия (ЦИК) пак да разгледа сигнала на "Протестна мрежа" за неправомерна агитация на "Атака".

Организацията на протестиращите подаде преди седмица сигнал в комисията за нарушаване на правилата за предизборна агитация преди евроизборите, в който се посочва, че партията на Волен Сидеров разпространява на билбордове на телевизия "Алфа" и други носители за външна реклама агитационни материали с наименованието на партията и изображение на водача на листата за евроизборите заедно с допълнително поставен номер 20, който съвпада с номера в бюлетината. На билбордовете, които служат за реклама както на телевизията, така и на партията, няма поставен надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление", каквото е изискването на Изборния кодекс.

ЦИК остави без уважение жалбата, а от "Протестна мрежа", представлявана от Асен Генов и Сирма Мишева, обжалваха пред съда. В публикуваното на сайта на ВАС решение пише, че "изложените от ЦИК мотиви са бланкетни, като направените изводи са неясни и са в противоречие със събраните доказателства".

Според съда изписване на числото 20, "което безспорно представлява поредния номер на "Атака" в бюлетината за гласуване", се включва в легалното определение за предизборна агитация по смисъла на Изборния кодекс. "При произнасянето си решаващият орган напълно необосновано и неясно е посочил, че е възможно да се монтира или добави изображението на числото 20 на представения снимков материал", смята още съдът. И добавя, че след като в материалите по преписката са били налице данни за автора на публикуваната снимка на рекламния билборд, поради което и при спазване на принципа за служебното начало решаващият орган е следвало да събере всички необходими доказателства дори и когато няма искане от заинтересуваните лица.

ВАС посочва още, че действително в сигнала не се сочи правната норма, с която е въведена забрана за агитация върху билборд на телевизия "Алфа", но именно с оглед на пълното, всестранно и обективно изследване на всички обстоятелства от значение за изясняване на случая решаващият орган е следвало да извърши необходимите процесуални действия по изясняване на спорните обстоятелства.

Съдът намира, че дори да се приеме, че върху рекламния материал не е налице призив за подкрепа или неподкрепа за тази партия, в случая става въпрос за забрана за недопускане в търговска реклама да се отправят внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет, която е въведена в Изборния кодекс.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014