Съдът върна "наказателните" 80 лв. за повторно пускане на тока

Съдът върна "наказателните" 80 лв. за повторно пускане на тока

Върховният административен съд е обявил за незаконно решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), определящо таван за цената, на която електроразпределителните предприятия (ЕРП) да пускат отново тока на абонати, след като са си платили старите дългове. В отговор регулаторът ще иска законодателни промени, които да му позволят да определя цените на абсолютно всички услуги на ЕРП-ата. Това стана ясно след заседание на държавната комисия във вторник.

В момента ДКЕВР има право да определя само цените на електроенергията за бита и стопанските клиенти, попадащи в т.нар категория на защитени потребители с малък персонал и нисък оборот. ЕРП-ата решават сами колко да вземат за услуги като присъединяване към мрежата им, измерване на качеството на енергията, проверка на електромера и др.

ДКЕВР обаче се намеси, след като частните компании решиха да вземат по 40 лв. на клиенти за повторно пускане на тока, който е бил спрян за забавено плащане на сметки, и 80 лв. за експресна поръчка. Регулаторът определи таван от 19 лв., но ЧЕЗ оспори решението като излизащо извън правомощията на ДКЕВР.

Според нормативната уредба, комисията има право само да определя цените на електроенергията.

Според шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче ЕРП-ата имат монопол на пазара с електроенергия. Така с господстващото си положение определят неоправдано високи цени за услугите си. Той дори заяви, че действията на електроразпределителните дружества нарушават правилата на конкуренцията и затова вероятно ще бъде сезиран антимонополният орган.

Затова Семерджиев смята, че всички тарифи на ЕРП-ата трябва да се определят от държавната комисия на база на представени и защитени от дружествата разчети за разходите по извършването на тези услуги.

Едно повторно включване на тока на прекъснат абонат в никакъв случай не може да струва 80 лв., изтъкна Семерджиев.

От ЧЕЗ обаче твърдят, че идеята им за толкова висока такса е тя да е един вид наказателна и възпитаваща навременно плащане на сметките.

Споделяне

Още по темата

Още от България