Съдът върна обвинението срещу Митьо Очите

Снимка: БГНЕС

Делото срещу Димитър Желязков – Митьо Очите бе върнато на прокураутрата заради множество процесуални нарушения. Решението бе взето след 9-часово разпоредително заседание в спецсъда, съобщи БГНЕС.

Желязков е подсъдим като лидер на престъпна група за рекет и разпространение на наркотици. Заедно с него обвиняеми са още 12 души. Освен като тартор на банда Очите е обвиняем и за това още 9 престъпления, извършени от него или по негова поръчка. Желязков бе екстрадиран от Турция наскоро и оттогава е в ареста.

Връщането му у нас е по силата на заповед за арест, в която се посочва, че лидер на престъпна група. В обвинителния акт обаче фигурират и други престъпления, които не са били посочени в искането за екстрадиция.

Димитър Желязков е екстрадиран у нас от Турция с Европейска заповед за арест, в която фигурират определени престъпления, за които той може да бъде съден, а именно ръководене на организирана престъпна група и 3 палежа. В обвинителния акт обаче фигурират обвинения за разпространение на наркотици и изнудване чрез заплахи, за които той не може да бъде съден към момента. Затова Специализираната прокуратура трябва да поиска разрешение от съседката ни", заяви съдебният състав. Бяха посочени и пропуски при обвиненията на останалите 12 души. Затова обвинителният акт бе върнат на прокуратурата за отстраняването им.

Съдът беше абсолютно прав. Той повтори доводите, които изложихме по време на заседанието. Обвинителният акт ще определя рамките, по които ще се защитаваме и той трябва да е ясен. Съжалявам, но е хубаво прокурорите да четат. Все пак видяхте четирима прокурора. Би трябвало капацитетът им да е достатъчен“, заяви адвокатът на Желязков Иво Найденов.

Споделяне

Още от България