Съдът върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Съдът върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали отмени постановлението на прокуратурата, с което беше отнета книжката на лидера на ДОСТ Лютви Местан, след тежка катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.


Мотивът за връщането на книжката е, че "в настоящия случай от събраните до момента данни по делото не се установява разследваното деяние да се отличава с по-висока от типичната за този вид престъпления обществена опасност, и в обжалваното постановление не е налице яснота извършването на какво друго престъпление ще бъде осуетено с отнемането на свидетелството за правоуправление на обвиняемия".

Определението на съда е окончателно, пише в официалното съобщение.

Катастрофата стана на 14 април близо до прохода "Маказа" при разклона за село Загорско. Според разследващите политикът е отнел предимството на друг автомобил, в който се е возело семейство с две малки деца.

Лютви Местан твърди, че автомобилът на семейството се е движел в насрещното платно с голяма скорост и е ударил неговата кола челно. По думите му единственият шанс да предотврати инцидента бил да не е на това място по това време.

Лютви Местан беше задържан първоначално, а след това пуснат под парична гаранция от 10 000 лв. Съдът в Кърджали я отмени с аргумента, че размерът на сумата не е оправдан от прокурорите с ясни данни за имотното състояние на политика. Втората съдебна истанция потвърди размера на наложената парична гаранция.

Споделяне

Още от България