Съдът върна в ареста Вълчо Арабаджиев

Маринела и Ветко Арабаджиеви щели доброволно се приберат в България до дни, твърди адвокатът им

Вълчо Арабаджиев влезе в съдебната зала свободен, но напусна окован с белезници. Сн. БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления. По този начин бе отменена наложената от първа инстанция мярка "парична гаранция", която бе обжалвана от Специализираната прокуратура.

Съдът счита, че Арабаджиев с ясно съзнание сложил в банкови касети над 5 млн лева, като знаел, че те са незаконни. И след като е бил част от семейния бизнес е несериозно да се смята, че не е знаел какъв е бизнесът на родителите му.

Първата инстанция обаче пусна Вълчо Арабаджиев под парична гаранция от 20 000 лева.

"Съдът изцяло уважи становището на прокуратурата, че има престъпление. Съдът прие и че има опасност за друго престъпление”, посочи прокурор Кирил Пейчинов.
 

Апелативните съдии Даниела Росенова, Димчо Георгиев и Веселина Вълева окачествиха решението на по-долната инстанция за освобождаването на Вълчо като "незаконосъобразно и необосновано", с допуснати грешки от право естество.

 
21-годишният Вълчо Арабаджиев пристигна съвсем свободно в сградата на специализирания съд, но в съдебната зала му сложиха белезници. Заедно с него бе сестра му Александра, която си тръгна разплакана след съдебното решение.

Според съда има събрани доказателства, че двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева може да са част от престъпната група, която източвала ДДС.
Групата била много добре структурирана и източвала пари от бюджета. Не само намирали хора, ами и умело съставяли документи, с помощта на които чрез кухи фирми източвали пари.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

По-рано във вторник адвокатът на фамилията Илиян Василев каза, че Маринела и Ветко Арабаджиеви ще се върнат в България доброволно.

Двамата са издирвани с европейска заповед за арест от края на август, но снимките им ги няма в публичния сайт на Интерпол, тъй като е преценено, че не са опасни.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления – укрити данъци над 6 милиона лева и пране на пари.

В началото на септември зам. главният прокурор Иван Гешев каза, че Арабаджиеви най-вероятно във Франция. Както е известно, те имат там къща в Сен Тропе, където често са посрещали представители на българския елит. Според някои източници двамата са напуснали Сен Тропе след ареста на сина им и започването на акцията срещу тях, но са останали във Франция. Според други източници те са заминали за Мароко.

Апелативният специализиран наказателен съд гледа във вторник жалба на спецпрокуратурата срещу освобождаването под парична гаранция на други трима от групата - Вълчо Арабаджиев -син на Ветко и Маринела, както и на счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева. Обвиняемите настояват за по-лека мярка.

Споделяне

Още по темата

Още от България