Съдът върна "Вива Венчърс" в сделката за БТК

Договорът за продажбата на БТК на "Вива Венчърс" се връща отново в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) днес потвърди решението на тричленния състав да отхвърли решението на Надзорния съвет за недопустимост на сделката.

Надзорният съвет на АП може да одобри приватизационната сделка за покупко-продажбата на 65% от капитала на "Българска телекомуникационна компания" ЕАД с класирания на първо място участник" като постанови изричен административен акт или изрази мълчаливо съгласието си по реда на чл.16, ал.2 ЗПСК.", се казва в днешното решение на петчленката, което не подлежи на обжалване.

Така сделката се връща в стадий, когато парафираният от изпълнителния директор на АП приватизационен договор е предложен на надзора за одобрение. След решението на върховната инстанция, Надзорният съвет на Агенцията за приватизация вече не може да отхвърли приватизационния договор с Вива Венчърс със същите аргументи.

Общият финансов ефект от сделка с "Вива Венчърс" за 65 на сто на БТК надхвърля 1,1 млрд. евро, твърди американския кандидат. Тази сума включва цена от 280 млн. евро, в това число увеличение на капитала от 50 млн. евро, инвестиции от 700 млн. евро, 70 млн. евро за рефинансиране на гаранциите по заемите на БТК и социална програма на стойност 45 млн. евро.

Решението на тричленния състав на ВАС бе взето на 20 юни т.г. по жалба на "Вива венчърс", които оспориха единодушното решение на Надзорния съвет 7 май за прекратяване на сделката. С това решение на надзора във финалните преговори за БТК бе вкаран класираният на второ място в конкурса турски консорциум "Коч холдинг" - "Тюрк телеком".

Часове преди да бъде оповестено това решение, премиерът Сакскобургготски потвърди пред шефа на надзора Петко Николов своето одобрение за политическа сделка за БТК с коалиционния партньор. Това решение бе взето под натиск от страна на ДПС и бившия транспортен министър Пламен Петров.

Парадоксът на настоящата ситуация е, че към момента има два парафирани приватизационни договора за продажбата на БТК, след като преди десет дни беше парафиран договора с "Коч холдинг" -"Тюрк телеком".

Парафирането на приватизационния договор за БТК с турския консорциум противоречи на определенията на ВАС, реагираха от "Вива Венчърс" . Президентът Георги Първанов заяви по този повод, че предприетото към момента около сделката за БТК "не отговаря на изискванията за повече прозрачност в действията".

Парафирането на договора за приватизацията на БТК с турския консорциум не означава, че сделката за българския телеком е факт, обясни министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев.

СДС и БСП искат нова процедура, ДПС недоволни от съда

След като разбраха за решението на петчленния състав на ВАС по сделката за БТК, депутати БСП и от СДС поискаха приватизационната процедура да бъде прекратена.

Петър Мутафчиев (БСП) заяви, че левицата остава на своята позиция да се проведат консултации за бъдещето на приватизацията на БТК. Той съобщи, че още утре Коалиция за България ще обсъжда сделката с представители на НДСВ.

Иван Иванов от ОДС каза, че независимо от решението на съда, сделката с "Вива венчърс" е в ущърб с интересите на България и затова не трябва да се сключва. Според него също е необходимо прекратяване на процедурата и след това отваряне на нова за продажбата на БТК.

Най-изненадани от решението бяха депутатите от ДПС. Трима от тях един след друг излязоха пред стаята на своята парламентарна група, за да получат от журналистите препис от решението на съда.

Юнал Тасим коментира, че явно съдът се превръща в страна по сделката за БТК, което според него не е редно.

Надзорният съвет може да вземе ново решение по сделката, което да е с други мотиви, различни от предишните, смята председателят на икономическата комисия в парламента Валери Димитров. Тази теза поддържа и зам.председателят на ПГ на НДСВ Константин Пенчев. Според него, трябва да се изчака решението на надзорниците.

Валери Димитров беше категоричен, че след решението на ВАС, трябва окончателно санкция на Надзорния съвет, за да се види как ще продължи процедурата. Ако се приеме искането на Коалиция за България за прекратяване на сделката за БТК, то тогава това решение ще бъде атакувано със сигурност и от двата кандидата - и от Коч холдинг, и от "Вива Венчърс".

"Вива Венчърс" са готови да сключат сделката веднага

Решението на Върховния административен съд доказва законността на действията на "Вива Венчърс" по сделката за БТК. Готови сме да подпишем договора и да сключим сделката веднага. Това заяви управляващият директор на Адвент Интернешънъл за Централна и Източна Европа Джоана Джеймс след обявяването на решението на петчленния състав на ВАС по сделката с БТК, съобщиха от МАРК Комюникейшън.

"Очакваме Надзорният съвет на АП да вземе под внимание решението на съда и да работи за бързото приключване на сделката. Очакваме да започнем работа за превръщането на БТК в първокласна европейска компания", се казва в изявлението на "Вива Венчърс", разпространено от БТА.

В съобщението се казва, че офертата на "Вива Венчърс" е най-добрата за бъдещето на БТК. Осигурили сме финансирането на сделката и мениджърският екип е готов да започне работа, добавят от фирмата. Всички аспекти на сделката са публични и процесът на преговори е бил напълно прозрачен, се казва още в съобщението.

От пресцентъра на Агенцията за приватизация информираха, че ведомството ще коментира решението на ВАС, след като го по получи официално.

Коч холдинг се надява да бъде определен за победител в конкурса за БТК

Консорциумът Коч холдинг- Тюрк телеком се надява да бъде определен за победител в конкурса за приватизацията на БТК. В съобщение до медиите се казва, че решението на ВАС не посочва победител в приватизационната процедура и препраща решението към Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

Турският кандидат призовава отново да бъде разгледан проблема със съответствието на офертата на "Вива венчърс" със закона, условията на конкурса и одобрената от парламента стратегия.

От "Коч холдинг" са убедени, че тяхната оферта отговаря на тези изисквания в много по-голяма степен, отколкото предложението на другия кандидат.

Затова те очакват да бъдат определени за купувач и изразяват готовност да подпишат парафирания с АП приватизационен договор за БТК.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?