Съдът във Варна остави в ареста таджикски опозиционер

Руският и таджикски гражданин Аннадурди Хаджиев остава с мярка за неотклонение временно задържане под стража за 40 дни, след като в сряда Варненският окръжен съд отхвърли като неоснователна жалбата на адвоката му за изменение на процесуалната мярка в по-лека, съобщиха от съда. Според магистратите няма нови обстоятелства, които да доведат до промяна в статуквото.

Хаджиев беше задържан временно за 40 дни на 22 февруари на основание Закона за европейската заповед за задържане и арест.

Молбата за временния арест на руския гражданин бе отправена от властите в Туркменистан чрез Върховната касационна прокуратура до внасяне на официално искане за екстрадицията му. В Туркменистан Хаджиев е обвинен в длъжностно присвояване на голяма сума пари от националната банка на страната. Същевременно Хаджиев е лидер на партия “Ватан” - една от опозиционните партии в страната. В Туркменистан има авторитарен режим и има опасност от репресии срещу Хаджиев, ако бъде върнат в страната.

За да постанови временното задържане, съдът разгледа единствено  документите, предоставени от молещата страна и не се занимава по същество с друго. До момента във Варненския окръжен съд не е постъпило искане за екстрадиция на бившия туркменски банкер. Ако до 2 април 2007 година такова не постъпи, Окръжната прокуратура може сама да отмени временната мярка за неотклонение.

Преди 5 години Варненският окръжен съд отказа да екстрадира Аннадурди Хаджиев, след като прецени, че той може да бъде преследван и репресиран по политически причини в Туркменистан.

Ако сега властите в страната изпратят искане за екстрадиция, съдът отново ще прецени мотивите и дали има опасност за Хаджиев.

Определението на окръжния съд подлежи на въззивен контрол в 3-дневен срок.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?