Съдът възстанови Боби Михайлов като президент на БФС

Боби Михайлов

Софийският градски съд възстанови Борислав Михайлов на президентската позиция в Българския футболен съюз. Решението е на съдия Владимир Вълков от Софийския градски съд и може да бъде обжалвано.

Странното завръщане на Михайлов начело на българския футбол илюстрира по най-добрия възможен начин дупката, в която се намира най-популярният спорт в страната. Българският футбол се намира в незапомнено тежка административна, финансова, организационна и спортно-техническа криза.

На 27 април най-успешният български футболист за последните 20 години Димитър Бербатов обяви намерение да се кандидатира за президент на БФС. Бившият звезден нападател от английската Висша лига се обяви за промяна в спорта. Той каза, че е привлякъл към екипа си Стилиян Петров и Мартин Петров. Когато Бербатов обяви кандидатурата си, всички знаеха, че конгресът на БФС трябва да се проведе на 25 юни т.г..

Футболният съюз бе останал без ръководител, след като премиерът Бойко Борисов "взе главата" на предишния президент на БФС - Борислав Михайлов.

През октомври 2019 г. Борисов обяви, че отказва да работи с Михайлов и успя да провокира оставката му. В централата на БФС бяха пратени и антимафиотите от ГДБОП, за да е по-ясен знакът към Михайлов, който се беше окопал във футболната централа в продължение на 14 години.

Премиерът Борисов сне политическото си доверие от Борислав Михайлов след срамния мач България - Англия на 14 октомври, завършил с шест гола загуба на националите ни и расистки прояви от българските фенове към английски футболисти.

Изненадващо, само ден след като Бербатов обяви кандидатурата си, Борислав Михайлов се появи в БФС, за да каже, че е размислил и оттегля оставката си.

Неговата декларация обаче не бе приета от длъжностното лице по вписванията към Агенцията по вписванията. Аргументът бе, че в Устава на БФС няма предвидена възможност за оттегляне на подадена оставка от председателя.

Отказът на Агенцията по вписванията веднага бе обжалван пред Софийския градски съд, който възстанови Михайлов на лидерската позиция.

Причината за това е прозаична. Самият Устав на БФС не въвежда възможност за автоматично прекратяване на мандата на президента при подадена оставка. Според документа само Конгресът на БФС може да назначава и да освобождава президента на организацията. "Краят на мандата се свързва с провеждане на конгрес в Устава на БФС", казва съдът.

Ако Софийският апелативен съд потвърди това решение, Конгресът на БФС ще се проведе през февруари 2022 година, когато изтича мандатът на Борислав Михайлов.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт