Съдът възстанови на работа бивш областен управител на Шумен

Софийският районен съд възстанови на работа бившия областен управител на Шумен Свежен Богданов, предаде Дарик радио. Съдът реши, че заповедта на министър-председателя Симеон Сакскобургготски за неговото освобождаване е незаконна. Решението на съда е от края на юли, но бе оповестено днес.

Заповедта на министър-председателя е мотивирана с това, че Свежен Богданов не отговаря на изискванията за заемане на длъжността областен управител, която заемаше в периода 2000 - 2001 г. Софийският районен съд е решил, че тези мотиви не отговарят на истината и са незаконни. Съдът възстановява на работа Свежен Богданов и присъжда да му бъде изплатено обезщетение в размер на две хиляди лева. Юристите на Министерския съвет вече обжалват решението в Софийски градски съд, предаде още радиото.

След освобождаването на Богданов, премиерът назначи за областен управител Йовчо Добрев Йовчев. След поредица от скандали, в които той се забърка, Симеон го уволни с мотив "действия, несъответстващи на политиката на правителството и управляващото мнозинство".

Сега областен управител на Шумен е Нора Чалъкова. В момента тя е в отпуск и не пожела да коментира съдебното решение, съобщи Дарик радио. Според шуменския депутат от НДСВ Юлиана Дончева, това е предизборен ход на СДС, чийто член е Свежен Богданов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?