Съдът възстанови уволнения от кабинета шеф на КРС

Уволненият от правителството председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Георги Александров отново е на поста си, след като в понеделник съдът окончателно отмени заповедта, с която той бе отстранен.

На първия си брифинг пред медиите Александров призна за законни всички решения на комисията в негово отсъствие, включително и издадената GSM лицензия на БТК, заради чието протакане той бе махнат. В същото време новият стар шеф на регулаторния орган прогнозира, че въпреки лицензията, до ефективна дейност на третия мобилен оператор в България може да не се стигне.

Източници от правителството коментираха, че все още не е отменена заповедта за Гергана Сърбова, която бе назначена за председател на КРС веднага след уволнението на Александров. Според тях адвокатите на Александров, които обжалваха неговото уволнение, не са атакували заповедта за Сърбова, затова тя все още е законен шеф на Комисията за регулиране на съобщенията. По тази логика излиза, че в момента комисията е с двама законни шефове и с общо 6 вместо законните петима члена.

Изпълнителната власт ще преодолее противоречието във връзка с броя на членовете на КРС, като се съобрази и със съдебното решение за Георги Александров, и с разпоредбите на закона, коментира и говорителят на правителството Димитър Цонев.

Според юристи обаче основен принцип в трудовото право е, че когато съдът върне на работа незаконно уволнен, назначеният междувременно на неговото място трябва да бъде освободен. Александров също обяви за юридически абсурдни тезите, че в момента комисията има двама председатели. По думите му, с решението на съда за неговото възстановяване се отменя и заповедта на Министерски съвет, с която бе назначена Сърбова.

Очаква се утре правният отдел на Министерски съвет да излезе със становище по казуса. Също за утре пресцентърът на "Дондуков"1 остави и отговора на въпроса защо МС сам е изтеглил жалбата си срещу съдебното решение от юли т.г., което за първи път отмени заповедта за уволнението на Александров.

Георги Александров бе уволнен от правителството на 13 май т.г. Официалните мотиви бяха свързани с лоша организация на работата на комисията, но неофициално не се криеше, че истинската причина е в бавенето на GSM лиценза за БТК, което протакаше и цялата приватизационна сделка за телекома. По-малко от месец, след като Сърбова застана начело на КРС, лицензията бе издадена.

Още през май юристи обаче коментираха като неубедителни мотивите, с които кабинетът Сакскобургготски смени неудобния шеф на КРС. Те прогнозираха, че уволнението ще падне в съда, защото в закона за далекосъобщенията са предвидени само четири възможности за предсрочно прекратяване на мандата му и нито една от тях не включва обявените от правителството. Законовите опции са по собствено желание, при осъдителна присъда, при невъзможност да се изпълняват функциите повече от 3 месеца или при нарушение на изискванията към председателя или членовете на КРС да не участват в управителни органи на телекомуникационни дружества или да получават възнаграждение по граждански договор извън научна или преподавателска дейност.

Заради разминаването, в началото на юли 3-членен състав на Върховния административен съд уважи жалбата на Александров и отмени заповедта на премиера Сакскобургготски за неговото уволнение. Според съдът, министър-председателят погрешно е уволнил Александров на основание закона за администрацията, а е трябвало по закона за далекосъобщенията.

Днес се разбра, че миналия петък Министерският съвет сам е оттеглил протеста си срещу това решение до 5-членния състав на ВАС, което е дало основание на съда да прекрати цялото дело и да остави в сила възстановяването на Александров.

Новият стар шеф на КРС се появи в комисията още вчера, а днес даде и първия си брифинг пред медиите. Също от вчера наследничката му на поста Гергана Сърбова пък излезе в отпуска.

Според източници от правителството, битката между кабинета и Георги Александров ще продължи и в момента юристите на МС умували как да намерят друг начин да се отърват от него.

Нито официално, нито неофициално съм получавал информация от правителството, че има заповед за повторното ми освобождаване, коментира Александров на първата си среща с медиите след възстановяването му в КРС.

Комисията ще продължи да работи като независим орган, защото само така има смисъл от функциите ѝ, заяви той, индиректно обвинявайки правителството в груба намеса.

Александров обяви за напълно законни и в сила всички взети от КРС решения през трите месеца, докато той не заемаше поста. В същото време не пропусна да разкритикува издаването на GSM лиценз на БТК без търг.

Георги Александров повтори личното си мнение, че регулаторният орган е трябвало да изчака позицията на Комисията за защита на конкуренцията, преди да реши дали да издаде лицензията. Едно законово нестабилно решение винаги ще бъде предмет на обжалване и на практика може да се получи въпреки лиценза да няма работещ трети оператор, смята той.

В края на март т.г. комисията начело с Георги Александров отказа да вземе решение дали да издаде лиценз за трети GSM оператор на БТК, поискан от Агенцията за приватизация. КРС изчака последния ден от едномесечния срок за решението, за да обяви, че се нуждае от още информация от няколко държавни ведомства. Едно от тях бе Комисията за защита на конкуренцията, запитана от КРС дали договорената в приватизационния договор на БТК цена от 54 млн.лв. за третия GSM може да се смята като форма на държавна помощ. И до момента антимонополната комисия не е излязла със становище по казуса.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?