Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдът връща лъчеапаратите втора употреба - били в интерес на пациентите

5 коментара
Съдът връща лъчеапаратите втора употреба - били в интерес на пациентите

Петчленен състав на Върховния административен съд спря действието на текст от наредба на здравното министерство, който забраняваше в експлоатация занапред да се пускат апарати за лъчелечение, които не са фабрично нови. Предстои окончателно произнасяне на съда по казуса, но дотогава реално болниците ще могат да пускат в действие лъчеапарати втора употреба, когато те отговарят на другите законови изисквания и изискванията за качество и ефективност на Евроатом.

Спирането на действието на акта е по жалба на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и пловдивската многопрофилна болница “Медицински комплекс Свети Иван Рилски“ ЕООД. Болницата е пряко засегната от новия текст в наредбата от 5 февруари 2018 година, тъй като заради него получава отказ от Агенцията за ядрено регулиране да въведе лъчеапарата си в експлоатация.

Мотивите на болницата са, че е направила инвестиции за изграждането на бункер, както и за самия апарат, изпълнявайки всички действащи законови разпоредби до промяната в наредбата. И макар че апаратът не е нов жалбоподателите посочват, че той покрива изцяло всички изисквания за качество и ефективност, въведени с Директива 2013/59 на Евроатом.

Освен това от болницата и ЦЗПЗ посочват, че е практика и в други държави членки на ЕС да се закупуват употребявани апарати, а и в момента у нас също работи такава техника втора употреба.

На първа инстанция жалбата е отхвърлена, тъй като съдът преценява, че животът и здравето на пациентите стоят над икономическия интерес на болницата, но петчленният състав преценява, че материалният интерес на болницата и този на пациентите съвпадат и спира тази част от наредбата до вземането на окончателното решение.

Какви са новите изисквания към медицинската апаратура?

Наредбата на здравното министерство предвижда, че след влизането ѝ в сила не се допуска пускането на апаратура за лъчелечение, която не е фабрично нова, и на уредби за образна диагностика, компютърни томографи и ангиографи, които не са фабрично нови или фабрично обновени. “Фабрично нова апаратура“ означава апаратура, която не е монтирана и не е употребявана в периода от производството ѝ до доставката ѝ на крайния потребител, като този период не трябва да надвишава две календарни години. Фабричното обновяване, което се допуска за апаратите за образна диагностика, пък означава, че те трябва да са ремонтирани до състояние на безопасност и ефективност, сравнимо с това, когато апаратурата е била нова.

Това включва замяна на износени части с оригинални, преработка и осъвременяване.

Целта на промените е занапред медицинската техника да отговаря на нови, по-високи изисквания в съответствие с Директива 2013/59/Евратом, като се предвижда болниците да продължат да ползват наличната апаратура докато тя е технически изправна и безопасна за ползване и има осигурени сервизни части или поддръжка на софтуера от производителя. Изискването лъчеапаратите да са нови, а апаратите за образна диагностика поне фабрично обновени, е само за лечебните заведения, които ще пускат техника след влизането в сила на наредбата.

Болницата “Свети Иван Рилски“ се оказва засегната от този текст, тъй като е започнала процедурите по едни правила, а ги завършва по други.

На първа инстанция общественият интерес е поставен над икономическия

На първа инстанция тричленен състав на ВАС отхвърля искането да се спре действието на нормата с мотива, че общественият интерес, а именно живота и здравето на гражданите надделява над икономическия интерес на болницата.

“Изтъкнатите от оспорващите съображения, посочени по-горе, са изцяло икономически по своя характер, т.е. значителната и трудно поправима вреда за оспорващите би рефлектирала върху тяхната икономическа или финансова сфера. При съпоставката между защитаваните от оспорващите интереси и тези интереси, в полза на които е допуснато предварителното изпълнение на нормативния административен акт, а именно на живота и здравето на гражданите, които се определят като значителен обществен интерес, настоящия съдебен състав намира, че предимство следва да се даде на последните. С оглед на горното искането за спиране на изпълнението на обжалвания административен акт се явява неоснователно и следва да се отхвърли“, се казва в мотивите на тричленния състав.

В средата на август обаче петчленен състав на ВАС се произнася, че определението на тричленния състав е в нарушение на материалния закон и спира изпълнението на текста от наредбата.

На втора инстанция икономическият интерес съвпада с пациентския

Според петчленния състав на ВАС обаче с изискването за нова апаратура е накърнен не само материалният интерес на болницата, но и пациентският.

“В случая, от събраните по делото доказателства по несъмнен начин е установено, че предварителното изпълнение на оспорения подзаконов административен акт ще причини значителни имуществени вреди на оспорващия МБАЛ – “Медицински комплекс Свети Иван Рилски“ ЕООД“, посочва съдът.

Според него са налице “значителни и трудно поправими вреди не само за лечебното заведение – жалбоподател, а и за пациентите, чието лечение ще бъде възпрепятствано до въвеждане на апаратура за лъчелечение, която е фабрично нова по смисъла на наредбата“.

“В случая следва да се вземат предвид и интересите на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение, което следва от предмета на дейност на жалбоподателя сдружение Център за защита правата в здравеопазването, която е свързана с представителство и защита на правата на юридически и физически лица, организации и сдружения в сферата на здравеопазването“, посочва съдът.

Реално обаче на територията на Пловдив пациентите имат достъп до няколко други лечебни заведения, включително такива с най-нова и модерна апаратура, т.е. фактът, че конкретната болница не разполага с лъчеапарат не нарушава достъпа на болните до лечение въобще.

През последните години България направи технологичен скок с купуването на модерна медицинска апаратура за лечение и диагностика, включително на нови линейни ускорители за лъчелечение. Т.е. пациентите вече имат достъп до модерно и щадящо лечение с лъчеапарати от най-висок клас.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #5
 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #4
 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #3
 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #2
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.