Съдът временно отстрани Софиянски от кметския пост

Софийски градски съд реши да отстрани временно от поста столичния кмет Стефан Софиянски, като прие искането на прокуратурата по повод обвинението за сделката с Централни хали от 1998 година. Софиянски заяви, че ще обжалва пред втора инстанция, където ще предостави пълната документация по случая. Делото в Апелативния съд е насрочено за 12 май.

На 29 април Върховната касационна прокуратура внесе искане за отстраняване на Софиянски от длъжност. Кметът бе обвинен, че в нарушение на закона е занижил 400 пъти цената на Централните хали при създаването на смесеното акционерно дружество за ремонта на Халите и от това са настъпили значителни вредни последици за Столичната община.

Единствено СДС, освен партията на Софиянски ССД, защити кмета и обяви атаката като политическа. "Гергьовден", които са партньори в столичната дясна коалиция, заедно с БСП и ДПС изразиха неприкрито задоволство от развоя на събитията, а Иван Костов и депутатите от ОДС заявиха, че атаките им към Софиянски са политически и не са свързани с конкретното разследване.

Софиянски можел да осуети разследването

Мотивът за отстраняването е, че съществуват доказателства за извършено престъпление от общ характер, с което общината е ощетена, а също и че има опасност кметът да повлияе върху служители от кметската администрация, които също ще бъдат разпитвани по случая.

Съдът намира, че при дадения мандат на кмета да сключи сделката за Централните хали през 1998 г., той е трябвало да изпълни решението на Общинския съвет, като същевременно спази законите на страната. Той обаче не изпълнил разпоредбата на чл. 72 от Търговския закон и общината е апортирала Халите по балансова стойност, без да е извършена оценка от вещи лица.

Според съда, Софиянски съзнателно е извършил нарушението, защото е подписал заповед да бъде възложена оценка на имота на три вещи лица, назначени от съда, след което оценката не е била направена.

Според изнесените от прокурора Николай Любенов данни, сградата на Халите заедно с терените около тях са апортирани по балансова стойност - 9 375 000 стари лева или 4987 долара по тогавашния курс. Четири месеца преди това, фирма "Фопис консулт" е оценила само сградата на Халите за 2 442 036 долара, а теренът - на 930 000 долара или общо 3 372 036 долара.

Сравнявайки апорта с минималната заплата по това време, Любенов заяви, че Халите са били оценени на 184 минимални работни заплати.

Обвиняемият има значителна власт и правомощия, с които би повлиял на хода на делото, реши днес съдът, като прие аргументите на прокуратурата за необходимостта от отстраняването на кмета. Посочената като негов съучастник Антоанета Македонска, както и зам.кметът Иван Гечев, представител на общината в акционерното дружество с израелската фирма "Ащром", тепърва ще бъдат разпитвани, а ако останел на поста си, Софиянски можел да повлияе на свидетелите, които са зависими от него като служители на столична община.
Кметът представя нова документация пред втората инстанция.

Съдът не прие мотивите на защитника на кмета - адвокат Цаков, че искането на прокуратурата за отстраняване е неаргументирано. Според Цаков за подобно решение са необходими конкретни данни, доказващи, че обвиняемият има склонност или вече е създавал пречки по хода на делото, както и при събирането на необходимата документация. Адвокатът се позова на предварителната проверка на прокуратурата по време на следствието срещу Софиянски за емитирането на еврооблигациите, когато кметът оказал пълно съдействие и предоставил всички данни и документи на МВР.

Софиянски обяви след делото, че според него съдът не разполага с цялата документация за сделката и ще успее в тридневния срок за обжалване на решението да я предостави. Той също припомни, че и при предишното разследване е предоставил цялата документация, без да е отстраняван от поста, и се стигнало до отпадане на обвиненията.

"Смятам, че и сега ще стане така, просто трябва повече работа", каза Софиянски.

Той отрече да съзира някакъв икономически натиск в случая, но отказа да повтори вече огласените публично свои подозрения, че е атакуван по политически причини като лидер на Съюза на свободните демократи.

По-важно е да се приключи по същество, отбеляза той и обяви, че пазарува от Халите без никакви притеснения и сделката е абсолютна законна.

Запитан защо не е направил пазарна оценка на общинския имот, Софиянски посочи, че решението на общинския съвет е записано в договора за учредяване на смесеното дружество за Халите, който е регистриран и от съда.

Само СДС защити Софиянски

Освен очакваната реакция от партията на Софиянски ССД, СДС бе единствената политическа сила, която се държа като коалиционен партньор и оцени негативно последиците от днешното съдебно решение.

ПГ на ОДС: Съдебното решение показва уязвимостта на модела "Софиянски"

От ПГ на ОДС отбелязаха, че първата инстанция на съда намери за основателно да отстрани временно от длъжност столичния кмет Стефан Софиянски, за не влияе на хода на разследването и да не възпрепятства събирането на доказателства, но решението не е окончателно.
"Нашите отрицателни оценки за дейността на столичния кмет и коалицията, която той олицетворява, са политически и не са свързани с конкретното разследване. За нас моделът "Софиянски" е символ на непрозрачност и използване на политиката за икономически цели. Решението на съда само показва уязвимостта на този политически модел", заявиха още от ОДС.

Не е уместно да коментираме решението на съда, но схемата, в която то е поставено, буди тревога, се казва в официално изявление на говорителя на синята партия Николай Младенов. Вчера той призова магистратите да не се поддават на политическата атака срещу кмета.

Според Младенов, политическият смисъл на атаката срещу Софиянски е очевиден както от гледна точка на работата на столичната администрация, така и от гледна точка на обединителните процеси в десноцентристкото пространство. "Раковски" 134 призоваха всички политически сили да не търсят политически дивиденти от един още невлязъл в сила съдебен акт, в който няма становище за вина на кмета на София.

Едвин Сугарев пък директно обвини съда, че е изпълнил политическа поръчка, каквато е била целта на тази прокурорска акция.

Според общинският съветник от СДС Иван Нейков временното отстраняване на кмета ще се отрази негативно върху работата на общинския съвет. "Неприятна история, това няма да консолидира общинския съвет, а времето е много важно, защото започва работата по бюджет 2005 и вместо да говорим за приоритетите, ще започнат дребните човешки сметки", коментира Нейков, който е председател на общинската бюджетна комисия.

Областният на ДПС хвали прокуратурата и съда

Нищо фатално не се е случило, работата продължава, няма драма, е мнението на областния управител Росен Владимиров от ДПС, чиито публични обвинения срещу Софиянски предшестваха обвинението на прокуратурата.

Това е едно временно отстраняване, коментира решението на съда Владимиров, който преди седмица обвини кмета в неизгодни сделки с общински и държавни имоти. "Чест прави на прокуратурата и на съда, че са си свършили добре работата - което показва, че става въпрос за едно ново качество в работата на правосъдието", категоричен бе областният управител, който е и зам. председател на ДПС. Според него съдебното решение категорично доказва, че няма политическа атака срещу кмета от ДПС.

БСП и "Гергьовден" доволни

"Софиянски трябваше отдавна да бъде не само със спрени правомощия, но може би и в затвора", коментира председателят на групата съветници от БСП в общината Божидар Димитров пред Дарик радио. Той обяви, че разследването на прокуратурата не е само заради Халите, както бе обявено, а върху десетки сделки, осъществени от Софиянски в ущърб на столичани.

Димитров определи съдебното решение като "сигнал, че в България има независимо и реформирано правосъдие" и нарече делото по сделката за Халите тест дали българското правосъдие наистина е независимо, който следствие, прокуратура и съд са издържали.

Не по-малко категорично от позицията на БСП бе и изявлението на лидерът на Гергьовден Любен Дилов - син, партньор на СДС и ССД в управляващата София дясна коалиция.

"Искам да кажа на софиянци..., че може би е било невъзможно да не преминем през един такъв етап, ако желаем да променим управлението на София - да стане по-открито, по-достъпно", заяви Дилов-син. Колегата му Станимир Зашев допълни, че отстраняването на Софиянски ще породи политически последици не само в рамките на столичната община, но и извън нея.

Както областният управител Росен Владимиров, и Дилов заяви, че нищо във функционирането на града няма да пострада от отстраняването на кмета.

Общинари оглеждат наследник на Софиянски

От движение "Гергьовден" веднага поискаха с декларация още в понеделник да бъде свикан Председателския съвет на Столичния общински съвет. "В нашите действия се водим единствено от задължението ни да гарантираме интересите на столичани и нормалното функциониране на София", заявяват гергьовденци, които още миналата седмица призоваха Софиянски сам да се оттегли, докато изчисти името си.

Представители на ССД, СДС и БСП в общината обаче коментираха, че трябва да се изчака с процедурата по избора на наследник на Софиянски до решението на втората съдебна инстанция.

Стефан Софиянски трябва сам да посочи кой от шестимата заместник-кметове да изпълнява временно длъжността градоначалник, заяви пред БТА председателят на групата на ССД в столичния общински съвет Асен Дюлгеров. Той беше категоричен, че преди 12 май не трябва да има консултации за временно изпълняващ длъжността.

По процедура общинският съвет предлага, а областният управител утвърждава временен заместник на кмета. Според Дюлгеров обаче кметът трябва да си каже думата, тъй като временно изпълняващият длъжността трябва да е човек, на когото Софиянски има доверие.

Заместници на Стефан Софиянски са Богдан Стефанов, Велизар Стоилов, Иван Гечев, Лилия Радева, Милор Михайлов и Минко Герджиков.

Независимият съветник от НДСВ Светлин Лисичков коментира, че според него най-консенсусни личности са заместник-кметовете по транспорта- Велизар Стоилов и на финансите - Минко Герджиков. Четиримата съветници от НДСВ биха участвали в консултации, ако бъдат поканени.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?