Съдът забрани на руснаците дори да гледат испанския хамон

Борбата на властите със забранените храни влезе във фазата на абсолютния фарс

Съдът забрани на руснаците дори да гледат испанския хамон

Испанският сайт www.jamonshop.es е включен в регистъра на забранената информация от "Роскомнадзор" и впоследствие блокиран, тъй като снимката и цената на хамона "заплашват конституционната уредба на Русия".

На любителите на забранения в Русия хамон (сурово-сушена испанска шунка) вече не се разрешава дори да му се любуват в интернет, пише руското издание "Новые известия".

От 15 ноември миналата година адресът www.jamonshop.es е вписан в регистъра на забранената информация на основание решение на Уляновския районен съд на Уляновска област по дело № 2а-685/2016. Това стана известно случайно от новогодишното писмо на испанския доставчик на хамон до един от руските потребители, който има акаунт в блог – платформата "Живой журнал" http://nl.livejournal.com/1353255.html с потребителско име nl.

Наистина, с решението на Уляновския районен съд (с председател Елмира Рахимзяновна Касимова) руснаците вече са предпазени от хамона, защитени и от информацията за него – "...с цел защита на основите на конституционната уредба, нравствеността, здравето, правата и законовите интереси на други лица, гарантиране отбраната на страна и сигурността на държавата". С една дума, възможността на предпазване от информация е предвидена в чл. 9 на Федералния закон № 149-ФЗ. От текста на този член се възползвала прокуратурата на Уляновския район на Уляновска област в хода на проверката на интернет-ресурсите, откривайки, че руснаците прекалено често влизат в сайта на хамона, а някои даже си го купуват през интернет-магазина, който продава и сирене. По иска на районния прокурор съдът закрива щанда, а "Роскомнадзор" вкарва адреса www.jamonshop.es в черния списък със забранената информация.

Това обаче не е краят на историята. Както пише nl, испанският доставчик на хамон е разпратил на своите руски клиенти подробни инструкции как да се заобиколи забраната в името на любимия деликатес или да се изтеглят специални безплатни програми от Google Play Store, които позволяват да се влиза в този сайт от "всяка точка на планетата".

Това, разбира се, е провокация, коментира "Новые известия". Повечето наши хора са патриоти и няма да поддадат.

Определени любители на хамона обаче не се отличават със законопослушание и емоционално пишат в социалните мрежи, че е глупаво и безсмислено да се воюва с храната. "Може да се обявява война на достоен противник. Може да се сражаваш с несправедливостта и неграмотността. Може да се биеш за принципи, идеали и истината. Но, м...ка ти, не със сиренето! И м...ка ти, не с орехите! (макар да става дума за месо – бел. ред.). Защото страна, в която хората се борят срещу хамона и която се опитва да защити тези хора от хамона, е обречена на нещастия, страдания, униние, разложение и мъчителна гибел", цитира изданието възмущението на потребителя nl в блога му.

Неговото мнение обаче не е представително за руското общество. Резултати от изследване, проведено през ноември от "Левада -Център" показа, че мнозинството руснаци смятат за необходимо въвеждането на цензура в интернет. Против ограниченията са само 25% от анкетираните. Едва 32% от руснаците са на мнение, че цензурата в интернет може да накърни граждански права и свободи, но 44% не са съгласни с такава оценка.

73% от руснаците смятат, че информацията в интернет е достоверна. В същото време 90% заявяват, че се доверяват в една или друга степен на информацията, разпространявана по руските телевизии.

Руски медии съобщиха, че за борбата със забраненото съдържание в интернет ще се създадат "казашки кибердружини".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?