Съдът задължи ДКСИ да представи доказателствата по случая "Гатев"

ВАС засекрети делото на зам.-шефа на Бюрото за контрол на СРС

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) задължи в понеделник Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) да представи доказателствата, въз основа на които е потвърдила решението на ДАНС за отнемане на секретния достъп на зам.-шефа на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев.

Това съобщи неговият адвокат Александър Кашъмов след края на първото заседание по делото, заведено от Гатев срещу отказа на ДКСИ да възстанови достъпа му до класифицирана информация.

По думите му комисията трябва да представи писмено пред съда точно какви доказателства се съдържат в преписката, както и пълния протокол от заседанието, на което е обсъден случаят "Гатев".

"Представителите на ДКСИ по делото заявиха, че тези материали са представени, но този въпрос не е в достатъчна степен изяснен, поради което ние настояхме и съдът уважи това искане – да бъде изяснено има ли още документи по преписката или няма, защото е важно да знаем на каква основа е взето това решение", коментира Кашъмов.

Попитан дали тази информация се съдържа в мотивите, с които комисията потвърди решението на ДАНС, адвокатът уточни, че "те дават яснота за това какво накрая е решено и с какви мотиви, но в крайна сметка при обсъждането може да се засегнати различни доказателства, различни данни и информация, може да са били изразени различни или противоположни становища – съдът трябва да знае това".

Делото на Гатев срещу ДКСИ се гледа при закрити врата заради секретните справки на ДАНС по случая. Следващото заседание на ВАС бе насрочено за 11 декември, когато се очаква казусът да бъде разгледан по същество и обявен за решаване. Това е единствената съдебна инстанция и решението ще бъде окончателно.

ДКСИ отхвърли в края на август жалбата на Гатев срещу решението на ДАНС, с което му бе отнет секретният достъп. Комисията бе провела едно-единствено заседание по случая. Преди това ДАНС бе базирала преценката си на на данни, предварително огласени от прокуратурата, според които зам.-шефът на Бюрото за контрол на СРС се срещал с подсъдими и обвиняеми, за да им съдейства как да подават заявления за информация до Бюрото.

Впоследствие до медиите изтече контролирана информация, от която стана ясно, че прокуратурата е визирала варненския съдия Светлозар Георгиев, който гледа делото за рекет срещу Веселин Марешки, плевенския прокурор Димитър Захариев, който бе арестуван в съдебна зала, както и пловдивския обвинител Росен Каменов, който бе уличен в лобиране за обвиняеми за данъчни престъпления.

Последният пък сам декларира, че огласените от държавното обвинение твърдения изобщо не отговарят на истината и той нито познава Гатев, нито се е срещал с него, нито двамата са разговаряли по телефона. По отношение на другите двама зам.-шефът на Бюрото призна, че ги познава.

Отнемането на секретния му достъп предизвика скандал между институциите, след като шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков обвини прокуратурата и ДАНС в координирана атака срещу органа, целяща да ограничи дейността му. Той защити заместника си, обявявайки, че решението на агенцията е било произволно и базирано на несъществуващи факти. В официална позиция по случая Рашков заяви още, че има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти.

Ако в крайна сметка и ВАС потвърди, че секретният достъп на Гатев правилно е бил отнет, той вече няма да отговаря на критериите да работи в Бюрото за контрол на СРС. Тъй като съставът на този орган се избира с решение на парламента, депутатите ще трябва да вземат нарочно решение и за евентуалното отзоваване на Гатев от поста.

Споделяне

Още по темата

Още от България