Съдът задължи прокуратурата да каже какво е работил Иван Гешев

снимка БГНЕС

Гражданското движение БОЕЦ спечели делото срещу мълчаливия отказ на прокуратурата да разкрие какво е работил прокурор Иван Гешев през последните 10 години. Решението на Видинския административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Софийската градска прокуратура не е отговорила на питането по Закона за достъп до обществена информация, което е недопустимо по закон. Сдружение БОЕЦ обжалва пред съда във Видин.

Съдът припомня, че Софийската градска прокуратура е нарушила Закона за достъп до обществена информация, като не се е произнесла с решение по подаденото заявление от БОЕЦ. Освен това, съдът казва, че поисканата информация е обществена и при липса на основания за отказ следва да бъде предоставена.

Иван Гешев ще положи клетва като главен прокурор в сряда сутринта.

Въпросите към Софийската градска прокуратура са следните:

По колко наказателни производства (в досъдебна и съдебна фаза) е бил наблюдаващ прокурор Иван Стоименов Гешев за периода от командироването му в Софийска градска прокуратура през 2009г. до настоящия момент?

Колко от водените от него наказателни производства за същия период са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди - брой на осъдени и оправдани лица по делата?

Колко от досъдебните производства водени от него за този период са прекратени с постановление на прокурора?

Колко от водените от него наказателни производства за същия период са за престъпления от глава седма от особената част на Наказателния кодекс - престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система (чл.253 - чл.268 НК)?

Колко от водените от него наказателни производства по т.З са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди - брой оправдани лица по делата? Колко от делата по т.З са приключили със споразумения между прокурора и подсъдимите? По колко споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер?

Колко от водените от него наказателни производства са за престъпления по чл.321, ал.1 от НК - за образуване или ръководене или по ал.2 - участие в организираната престъпна група? Колко от водените от него наказателни производства са за организирана престъпна група, извършваща престъпления срещу данъчната система с користна цел по чл.321, ал. 3 от НК?

Колко от водените от него наказателни производства по т.5 са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди - брой на осъдени и оправдани лица по делата? Колко са прекратени с постановление на прокуратурата? Колко от делата по т.5 са приключили със споразумения между прокурора и подсъдимите? По колко от сключените споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер?

Какъв е общият брой на внесените от прокурор Иван Стоименов Гешев обвинителни актове в съда от командироването му в СГП през 2009г. до 31.07.2019г.? Какъв е общият брой на внесените от него в съда споразумения за същия период?

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?