Съдът задължи Столична община да публикува данни за мръсния въздух във Фейсбук

Съдът задължи Столична община да публикува данни за мръсния въздух във Фейсбук

Столична община да публикува данни за замърсяването на въздуха и на фейсбук страницата си. Това нареди съдия Албена Ботева от Софийски градски съд, която гледа делото срещу кметството, заведено от неправителствена организация и група граждани. Това са поредните привременни мерки, разпоредени от съдия Ботева. В едно от миналите заседания тя задължи общината да мие и мете улиците редовно.

Сега съдът отмени част от постановлението си от 8 юли и го разшири с нови мерки. Освен публикуването на информация, общината бе задължена да представи план за засаждане на дървета през следващата година. Кметството трябва да осигури пряк достъп на гражданите до Системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в реално време чрез сайта и фейсбук профила си. И в момента тези данни се публикуват на сайта на общината. Според съда обаче те трябва да са по-широко достъпни.

Освен това кметството трябва да мие улиците машинно два пъти месечно от май до септември. Ако времето позволява, от октомври до април миенето трябва да е веднъж месечно.

Общината трябва да представя и справка за извършени проверки на забраната за влизане на камиони и строителни машини в центъра на града, ако не отговарят на стандартите за изгорели газове.

Споделяне

Още по темата

Още от България