Съдът закри осем секции в Турция след жалба на "Патриотичния фронт"

Върховният административен съд (ВАС) е закрил осем избирателни секции в Турция след жалба на „Патриотичен фронт“. Това съобщиха от централите на двете партии в коалицията – Национален фронт за спасение на България и ВМРО.

Според коалицията, която участва в парламентарните избори и влизането ѝ в бъдещето Народно събрание е на кантар, при образуването на секциите в Турция са допуснати множество нарушения.

Съдът установил по безспорен начин, че няма законни основания в турските градове Курткьой, Чорлу, Шейх Синан и Ялова да бъдат открити секции, се казва в съобщението.

ВАС обаче не е уважил искането на „Патриотичния фронт“ да бъдат разкрити повече секции в страните с голяма българска по дух и съзнание диаспора като Македония, Сърбия и други държави.

„Бих желал да обърна внимание, че в своето решение ЦИК не указва за отделните секции на кое от всички възможни изборни основания по чл. 14 образува конкретна секция или конкретни секции. Считам, че по отношение на няколко секции в някои държави е допуснато нееднакво третиране“, каза по време на съдебното заседание юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера. Той даде пример, доказващи как ЦИК приема решения за откриване на секции, прилагайки различни критерии за различните страни. Сравнението се базира на данни за разкрити секции по време на изборите за европарламент и сега – за предстоящите парламентарни избори. Примерите визират градове като Скопие, Битоля, Щип в Македония и Чоролу и Ялова в Турция.

„Настоящите примери не са единствени, но ги излагам пред съда, за да Ви помоля в хода на цялостната проверка за законосъобразността на процесното решение да проверите еднакво ли е прилаган закона по отношение на всички факти и обстоятелства за всички места, където се образуват избирателни секции“, призова съдиите Контрера.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014