Съдът заличи парк "Странджа"

Съдът заличи парк "Странджа"

Парк "Странджа" не може да е защитена територия, тъй като са налице много административни пропуски и нарушения при обявяването му за народен парк през 1995 г. Това реши в петък Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) и обяви за нищожна заповед на министъра на околната среда, с която, на основание Закона за защита на природата (ЗЗП), е обявен парк "Странджа" с площ от 116 136 хектара.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му. Ако по-висшестоящият състав потвърди нищожността на заповедта, тогава ще паднат ограниченията за строителство в парка, в който влизат едни от най-апетитните за инвеститорите региони – община Царево и по-специално Варвара.

Делото бе заведено именно от компания с интереси по тази част на Черноморието – фирмата "Краш 2000", и от община Царево.

Особено мнение е изразила съдия Юлия Ковачева.

Съдебният състав на ВАС обаче е приел, че заповедта за обявяването на парка е нищожна, защото по тогавашния ЗЗП защитените територии са се обявявали със заповед на министъра на горите и горската промишленост, а това е направено от колегата му по околната среда и водите.

Според Асоциацията на парковете, която е конституирана страна по делото, обаче съдът се позовава на несъществуващ нормативен текст, заради грешна информационна система, ползвана от съда.

"Повтарят случая с Камчийски пясъци, когато  пак се позоваха на този текст", коментира пред Mediapool Тома Белев, председател на асоциацията. По думите му през 1995 г. въобще не е имало министър на горите и горската промишленост, а Комитет по горите, но базата данни на съда не е отразила промяната на административната структура на страната.

Съдът посочва в решението си още, че в заповедта за обявяването на парка не били вписани точните му граници, освен това на територията на защитената зона липсвали видими знаци, които да я обозначават като протекционирана.

Другото установено от съда административно нарушение е свързано с това, че в заповедта земеделските земи не са описани като индивидуални терени. Липсва и одобрен план за управление на парка, не са регламентирани начините и условията за извършване на определени дейности и строителен режим в обявената територия, отбелязва съдът. Такъв е бил изготвен, но не е утвърден по реда на Закона за защитените територии. В същото време заповедта въвежда конкретни забрани и ограничения по отношение на строителството. Според състава на ВАС това нарушава правата на собствениците на имотите при стопанисването им и се създават предпоставки за административен произвол при управление на защитената територия.

"Ще обжалваме пред петчленен състав на ВАС, възможно е да стигнем и до Европейски съд, още повече че всичко това се случва в момент, в който от Европа ни отправят забележки във връзка със защитените територии по НАТУРА 2000 и за работата на съда в последния доклад на ЕК", заяви Тома Белев. Той посочи становището на 17-те природозащитни организации от коалицията "За да остане природа в България", според които решението е неоправдано и отговаря на ситуацията в българската съдебна система, отразено в последния доклад на Европейската комисия. Това показва необходимостта от законодателни промени, за да се опазят все по-намаляващите защитени природни територии в България, смятат екоорганизациите.

В защита на парка, са взапочнали спонтанни граждански протести в Софифя, Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас и Ямбол, съобщиха от екоорганизациител За определяне на конкретните задачи те насрочиха срещи в 19.30 ч на Попа в столицата, в Стара Загора мястото на срещата е Гъбата, в Пловдив - Копчетата, Варна - Севастопол, Ямбол - Пощата, Бургас - Часовника.

По-късно през деня стана ясно, че решението на съда ще бъде обжалвано и от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?