Съдът заподозря шефа на БНТ в "злоупотреба с право" и го глоби

Константин Каменаров за пореден път не се яви по делото си за шофиране в нетрезво състояние

Константин Каменаров, сн. БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) наложи в понеделник максималната глоба от 1000 лева на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, който за пореден път не се яви на заседание по делото му за шофиране в нетрезво състояние.

Магистратите отново бяха принудени да отложат разглеждането на казуса, тъй като се оказа, че защитникът на подсъдимия Людмил Рангелов е заболял на 11 ноември.

Две от предишните заседания бяха отлагани заради Каменаров. Първо той предпочете да присъства на финала на Евровизия в Португалия, а след това бе приет по спешност в Правителствената болница.

Отчитайки факта, че той не се е явявал нито веднъж пред съда, въпреки че всеки път е редовно призован, СГС прие, че поведението му граничи със "злоупотреба с право".

Магистратите направиха този извод и посочиха, че този път Каменаров няма дори уважителна причина за отсъствието си. Ако той не дойде и на следващото заседание през януари догодина, градският съд ще реши делото независимо дали се яви негов защитник.

Шефът на БНТ има седем дни, за да внесе глобата си. Съдът разпореди, ако това не стане, да му бъде издаден изпълнителен лист.

Адвокат Рангелов следва да представи медицински документи за заболяването си и ако това не се случи, съдът ще изпрати сигнал в Софийска адвокатска колегия.

Генералният директор на БНТ е изправен пред съда за шофиране с 1.6 промила алкохол в кръвта. На първа инстанция той получи условна присъда от 1 години и 3 месеца и ако тя бъде потвърдена от СГС, ще влезе в сила.

Това би означавало, че Каменаров ще трябва да се раздели с поста си, защото Законът за радиото и телевизията не допуска осъждани лица да заемат ръководни длъжности в обществените медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България