Съдът запорира имущество на Трайчо Трайков

Антикорупционната комисия търси Симеон Дянков, за да обясни доходи

Трайчо Трайков, сн. БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) е уважил иск на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за налагане на запор над част от имуществото на бившия енергиен министър и настоящ общински съветник Трайчо Трайков.

Обезпечителните мерки са по подготвян от антикорупционния орган бъдещ иск за 2 375 664 лв., който включва половината от няколко недвижими имота, акции в търговски дружества, банкови сметки, както и 1 366 795 лв. по сметки при инвестиционен посредник.

Процедурата срещу Трайков бе започната от КПКОНПИ в началото на м.г., след като той стана обвиняем по делото продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Обвинения по казуса бяха повдигнати и срещу бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, съиздателя на "Капитал" и "Дневник" и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на дружеството и двама негови служители.

"След направеният от инспекторите на КПКОНПИ анализ и съпоставка между стойността на имуществото и нетния доход за проверявания 10-годишен период, е направен извод за значително несъответствие в размер на 2 450 200 лв. В момента тече двуседмичният срок, в който Трайков има възможност да докаже произхода на тези средства. В случай, че не успее, КПКОНПИ ще внесе в СГС иск за отнемане на незаконно придобито имущество", уточниха в сряда от ръководената от Пламен Георгиев комисия.

Обект на подобна проверка е и Дянков, но засега от комисията не съобщават за искани и одобрени запори над негово имущество. Уточняват единствено, че издирвали бившия вицепремиер, за да даде обяснения във връзка с доходите си, получавани от чужбина, тъй като било "ноторно известно", че е работил за международни институции, като Световната банка. Освен това той трябвало да обясни дали е женен, за да бъде отчетено дали проверяваните активи са лично негови или семейни.

Докато въпросните проверки течаха, апелативният спецсъд прекрати през март делото "ЕВН" и го върна на спецпрокуратурата за отстраняване на неясноти и нарушения. Първоначално обвинителният акт по делото бе внесен от Софийската градска прокуратура (СГП), въпреки че след последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) делата срещу висши държавни служители станаха подсъдни на специализираните магистрати.

През октомври миналата година СГС прекрати делото и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Същото впоследствие направи и спецсъдът, като след това защитата на подсъдимите обжалваха пред втората инстанция с искане за отмяна на мерките им за неотклонение – "подписка". Апелативният спецсъд потвърди прекратяването но не уважи искането на защитата за мерките с мотива, че по случая са повдигнати обвинения, засягащи интересите на цялото обществео.

Според прокуратурата борсовата сделка през 2011 г., сключена на цена от близо 90 млн. лв. за 33% от двете дружества с мажоритарен акционер ЕВН е ощетила държавата с 27.6 милиона лв. Разследващите твърдят, че сделката е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков.

Сигналът за сделката бе подаден до прокуратурата през 2013 г. от тогавашния шеф на КФН и настоящ директор на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев, който дълго време водеше война с Иво Прокопиев, който пък е собственик на "Булброкърс" чрез дружествата си "Алфа финанс холдинг" АД и "Финансиа груп".

Освен Трайков, Дянков и Прокопиев, прокуратурата обвинява и шефовете в посредника по борсовата продажба на акциите на ЕВН "Булброкърс". Това са Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Именно действията на борсовия посредник са довели до тази щета, смята държавното обвинение.

Делото бе внесено в края на август 2017 г. по искане на Радослав Рачев, тъй като от образуването на делото срещу него изминаха 2 години. Рачев бе първият с повдигнато обвинение за сделката с акциите в ЕВН в края на 2015 г.

Софийският градски съд (СГС) първи констатира липса на конкретика на обвиненията срещу бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Градският съд посочи през октомври м.г., че няма доказателства Трайков да е бил запознат с действията на органите на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол. По време на сделката шеф на приватизационната агенция беше Емил Караниколов, който сега е министър на икономиката. СГС установи, че Трайков не е знаел и за анализа на инвестиционния посредник за определяне на стойността на акциите.

Освен това според СГС прокуратурата не е посочила факти, че Иво Прокопиев и Симеон Дянков са действали с цел да набавят изгода за "Булброкърс", нито пък как точно са причинили вреда за държавата.

Според обвинителния акт Иво Прокопиев е "улеснил" Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление чрез изказване, направено по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в тогавашното му качество на представляващ Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Споделяне

Още по темата

Още от България