Съдът запорира имущество за 4 млн. лв. на бившия шеф на пътната агенция

Веселин Георгиев

Запорирано е имущество за над 4.1 млн. лв. на бившия директор на пътната агенция Веселин Георгиев и на съпругата му Нина Георгиева, съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) в петък.

Обезпечителните мерки за възбрана и запор върху имуществото на станалия известен с аферата "Батко и братко" Веселин Георгиев и неговата съпруга са наложени от Софийския градски съд и Сливенския окръжен съд по искане на комисията, се посочва в съобщението.

Запорираното в полза на държавата имущество включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

В средата не декември миналата година след многократни отлагания най-сетне започна делото в Софийския градски съд срещу Веселин Георгиев по обвинението, че в качеството си на директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (сегашната Агенция "Пътна инфраструктура") той е нарушил Закона за обществени поръчки, като е допуснал конкурсите да бъдат спечелени от фирми, близки както до него, така и до братята му. Това е било извършено в периода октомври 2006 до ноември 2007 г.

Заради тези семейни връзки в сферата на пътното строителство аферата бе наречена "Батко и Братко". Ефектът от аферата бе спиране на средствата за България по няколко европейски програми.

Част от недвижимото имущество на Веселин Георгиев и съпругата му - апартамент от 107.13 кв. м и гараж с площ 21.12 кв. м, се намира в район "Лозенец" в София.

Останалите имоти са в община Нова Загора, област Сливен. Те са 108, като един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева.

При другите тя притежава по 1/2 или 1/3 част. Повечето от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини.

Съдът е наложил запор и върху акции, облигации и дружествени дялове, собственост на двамата съпрузи, на обща стойност близо 300 000 лева.

Искът за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото, за което се смята, че е придобито от престъпна дейност, е внесен в съда от комисията по конфискацията въз основа на събрани доказателства от съответните териториални дирекции на комисията, се казва още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?