Съдът засекрети делото срещу МО от майката на загинал в Кербала боец

Състав на Софийския градски съд засекрети делото срещу министерството на отбраната, заведено от майката на загиналия в Кербала на 27 декември 2003 г. офицерски кандидат Свилен Киров. Председателят на съдебния състав Константин Бързачки се аргументира, че доказателствените материали на адвоката на майката Райчин Пръмов съдържат секретна информация.

Снимки и видеозаписи от личния архив на загиналия в Кербала боец ще бъдат показани в хода на гражданското дело, заведено от майката Мирка Кирова. Искът ѝ за 300 000 лв. е по чл. 4 от Закона за отговорността на държавата и за вреди, причинени на граждани, обясни пред БНР адвокат Пръмов. "Ние трябва да доказваме вредата, която е причинила държавата на нашия Свилен. Затова съм намерил фотоснимки, всичко, което е излязло в пресата, всичко е събрано в една папка, които ще представя пред съда да бъде одобрена като доказателства".

При нападението с кола бомба в българския лагер в Кербала през декември 2003 г. загинаха общо пет военнослужещи, а 27 бяха ранени.

Петко Маринов, който командваше първия контингент, и шефът на Генщаба ген. Никола Колев са хората, които майката обвинява за смъртта на сина си.

Пред журналисти Мирка Кирова заяви, че българската база в Кербала не е била добре укрепена и на съдебния процес като доказателство ще бъдат представени снимки на лагера преди и след атентата.

На снимковия материал се виждало, че към базата ни отвеждали два пътя. Цистерната, която порази базата, е минала по единия от тях. Майката на убития войник заяви, че част от снимките имала от сина си, който заснел кацащите на близкото игрище вертолети. Именно на тези кадри се виждало, че базата не се охранява от бариера, ров и патрул. Ровът, който е опасвал базата, е бил преминаван безпрепятствено от колите на българската бойна част, твърди тя.

Гранатомети в база "Индия" изобщо не е имало, каза още Мирка Киркова. По думите ѝ това оръжие било стоварено в база "Кило", както било опаковано в България. По-късно гранатометите били складирани и останали непокътнати, допълни майката.

Адвокат Пръмов беше категоричен, че министерството на отбраната не е свършило работата си по обезпечаване сигурността на българската база "Индия".

"Нищо не е коствало на нашите ръководители в батальона да направят съответните укрепления", каза Пръмов. Той смята да докаже със снимките, че сградата и огражденията на лагера не са направени от бетон, а от тухли.

Майката на Свилен Киров заяви още, че всички войници, които били заедно със него, обещали да потвърдят тези разкази пред съда. В последствие обаче обстоятелствата не позволили това. Всички тези момчета, както и останалите от база "Индия", са били заплашвани от висшестоящи в армията, твърди още майката на убития рейнджър.

Тя обясни и че веднага след като е завела делото, на ранените по време на трагичния инцидент е била изплатена застраховката, предложен им е договор за още една година с армията и така е гарантирано тяхното мълчание.

Бях посъветвана от кмета на Добрич Детелина Николова да не водя дело, защото различни политически партии чрез него могат да нанесат удар върху управляващите, каза още Мирка Киркова. Николова бе избрана с бюлетината на НДСВ в края на 2003 г.

Следващото заседание по делото ще е през май.

Споделяне

Още от България