"Шпигел":

Съдбата на български имигрант вади на показ модерното робство в Германия

Бисер Русев

Пострадал при трудова злополука 36-годишен български имигрант работник в Германия, отчаяно се нуждае от хирургическа операция - с разкъсана уретра, с памперс и залепена за стомаха му тръбичката на катетър той агонизира в хостел за бездомни във Франкфурт. Но статутът му на "самонает предприемач" позволява на замесените компании, за които е работил, да избягат от отговорност. Те не са му плащали осигуровки и въобще не са съобщили за злополуката през януари. Този случай осветява една "сива зона" в германския трудов пазар.

За този случай разказва германското списание "Шпигел" в обширен репортаж, цитиран в четвъртък от "Дневник".

Русев е козар от Ветово в Североизточна България и селяните били доволни от работата му. Само че му плащали с ракия, картофи или хляб и само някои му давали пари. Той е етнически турчин, рядко напускал селото си край Дунав и не изпитвал кой знае колко голяма нужда да си търси прехраната по света.

Но много хора от Ветово потеглили на Запад, предимно към Германия, и когато се връщали, карали германски коли, ремонтирали къщите си, купували земя и носели злато. "Много злато", казва Бисер.

В късното лято на 2011 г. и той се заинтригувал каква пък е тази страна, където парите растат по дърветата, разказва "Шпигел", и така се родила германската му мечта. Днес, 18 месеца по-късно, мечтата е сведена до легло в стая №35 с 8 кв.м германска земя в олющена изоставена болница в парка "Остпарк", разтърсвана от преминаващите влакове, а от телевизионния екран усмихната руса говорителка разказва нещо, но той нищо не разбира.

"Вече не мечтая за германско злато, просто искам да се отърва от тази тръбичка", казва мъжът с тъмни кръгове под очите и опит за усмивка.

"Шпигел" обяснява, че Бисер Русев е само един от т.нар. псевдосамонаети - десетки хиляди чужденци, които са регистрирани законно като собственици на дребен бизнес, но в действителност са роби. Примамват ги в Германия с обещания да забогатеят, експлоатирани са да вършат мръсна работа и след това са изоставяни, а регулациите не дават отговор как да се постъпва с такива "работници номади".

Списанието разказва, че трафикантите на хора са си поделили селата в района, от който идва Русев и микробуси потеглят за Германия три пъти седмично, като "билет" също се купува от трафикантите.

Мъжът стигнал до Офенбах край Франкфурт, където с негови роднини трябвало да събират вторични суровини срещу 50 - 100 евро на ден. Но парите се разпределяли между 8 души, новодошлият получавал много малко от спечеленото и той започнал да се чуди защо си е изоставил жената и двете деца.

Русев решил да се отдели, три месеца спал на матрак в изоставена къща заедно с още 15 българи. Без вода или ток и само малък газов котлон за готвене. Поне не се налагало да плаща наем.

Чак там му обяснили какъв е режимът за български граждани до 2014 г. и че не може да остане в Германия повече от 3 месеца, освен ако не регистрира бизнес. На 8 октомври общината регистрира Русев като самонает "работещ в строителството". Централните власти смятат, че само в района на Франкфурт има над 10 000 такива псевдосамонаети от България и Румъния, работещи по строежи, предприятия и ресторанти.

Официално те се водят като независими изпълнители с повече от един служител, но регулациите в този сектор са оскъдни и контролът е малко. Русев трябвало просто да се появи навреме на площада, където други работодатели набират хора всяка сутрин.

В последвалите седмици той козарят работил по 12 часа по обектите, срещу което получавал по 60 евро на ден. Работата му била да опразва апартаменти срещу 50 евро на ден, да чисти срещу 30 евро, един ден, когато никой не го наел, започнал да връща бутилки... Така посъбрал малко пари, които криел в дрехите или бельото си, и си купил първия си дом в Германия - Golf III, продаден му от турчин за 250 евро.

Понеже няма шофьорска книжка, той помолил да му закарат колата на паркинг и започнал да живее там - дрехите в багажника, одеяло за студените нощи и понякога някой приютен бездомен от България ("Пусках ги безплатно, други им искат по 2 евро на нощ.").

Но една зимна нощ двигателят не запалил и "домът" отишъл на боклука два месеца след покупката. Русев се преместил в апартамента на познат, получаващ социални помощи, и живеел в стая с още 8 българи. Който не си плати месечния наем от 150 евро, е изритван на улицата.

Беше най-щастливото ми време в Германия, спомня си той сега, имаше душ, вратите се заключваха и бизнесът вървеше.

Една вечер избухнал скандал в апартамента, съседите извикали полиция и пренаселеният апартамент бил опразнен. Русев пак се оказал на улицата, прехвърлил се във Франкфурт, където спял под мостовете и в изоставена сграда до гарата с още 40 българи, докато не попаднал на "царя на българите" - 43-годишният Айдън. Елегантно облеченият собственик на Cam 58 - комбинация от интернет кафе, магазин за мобилни телефони, имотна агенция, фирма за внос и износ и банка за хора като бездомния козар.

Подобни посредници печелят, като поробват подобни имигранти, не плащат осигуровките им, не им дават задължителната минимална заплата и това едва ли ще се промени след 2014 г., допълва "Шпигел".

Русев е доволен, защото започва да получава 84 евро за започваща в 7 часа вечерта 12-часова работа по разчистване на химически завод в индустриалния парк "Хьохст". Издаден му е пропуск от компанията, която охранява завода, но днес тя се оправдава, че българинът е просто човек от компанията на Айдън, с която работят. Друга фирма, наета да замени керамичните пречистващи филтри, му дава облекло и защитна маска.

Инцидентът, в който пострадал, става в 2:30 през нощта, когато се подхлъзва и пада от високата 3 метра платформа. Бързо го извели през неохраняван изход и с такси го откарали в "офиса" на фирмата, където го пратили да се прибере у дома. Чак там Русев съблякъл защитното облекло и установява, че кърви. Айдън лично го откарал в болницата с изрична инструкция да каже, че се е наранил вкъщи. Диагнозата на лекарите е кръвоизлив и разкъсване на уретрата с препоръка за операция до 4-6 седмици.

Нищо не се случва в следващите 10 седмици.

Никоя от фирмите не поема отговорност за инцидента и твърдят, че Бисер не е техен служител.

Понеже едва се движи, той не може и да работи и скоро е изгонен от квартирата. Италианец му помага да се настани в профсъюзен хостел за бездомни, където му дават легло и купони за храна, дрехи и лекарства, завеждат го на преглед в медицински център на благотворителната организация Caritas.

Уредена му е и спешна операция, но болницата отказва да го приеме, докато не се изясни кой ще плати - 15 000 евро и в аванс.

Днес Русев лежи в хостела, не мечтае за мерцедес и дом за семейството, а само да не протече през нощта торбичката с урина под леглото. Но и не иска да се връща в България. Какво да каже - че се е провалил на Запад? По думите му неотдавна получил есемес от жена си, че го напуска, защото вече не пращал достатъчно пари.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?