Съдбата на Делян Добрев като депутат ясна идния вторник

Съдбата на Делян Добрев като депутат ясна идния вторник

Съдбата на Делян Добрев като депутат ще стане ясна окончателно идния вторник, когато Конституционния съд (КС) ще решава казуса му по същество, научи Mediapool от свои източници в съда. На заседанието този вторник членовете на съда трябваше да се произнесат дали да се прекрати заведеното дело за отхвърлената от Народното събрание оставка на народния представител на ГЕРБ, но те са приели като ново доказателство по случая това, че Добрев оттегли в края на 2017 г. подадената си оставка, която не бе приета от колегите му, но решението на парламента още не е обнародвано.

Казусът дойде след като избухна скандалът "Кумгейт" за кадруване на Делян Добрев в община Хасково, където се оказаха на възлови позиции негови роднини и близки приятели. Добрев обясни, че това е неговият "дрийм тийм", но заради атаките на БСП подаде оставка от Народното събрание. Тя обаче безпрецедентно бе отхвърлена от парламента, което провокира БСП да сезира Конституционния съд. Междувременно Добрев оттегли гласуваната си оставка, което може да даде повод на конституционните съдии да прекратят делото, тъй като вече няма по какво да се произнасят, но може и да решат да разгледат случая, за да има тълкуване за в бъдеще по подобни ситуации.

По казуса с оставката му, КС е разгледал новите доказателства - правни становища на юридически светила, както и писмото на самия Добрев, който уведомява, че точно преди Коледната ваканция на Народното събрание е оттеглил заявлението, с което подаде оставката си. Те са били приети и лешението по същество ще се вземе на 23 декември

Според конституционалисти самото дело е лесно за решаване - Народното събрание не може да отхвърля оставка на действащ народен представител и по тези текстове от основния закон има и конституционна практика.

Докладчик е Константин Пенчев.

Според информация на Mediapool от КС са предупредили ГЕРБ, че след като оставката е гласувана и има акт на парламента, съдиите ще решат, че това е противоконституционно. Именно заради това решението за отхвърляне на оставката не е публикувано в Държавен вестник, а Добрев я оттегли. По този начин от ГЕРБ смятат, че КС няма да има аргументи да поиска депутатът да освободи мястото си.

КС заседава по още 4 дела. Едно от тях е искането на Върховния касационен съд (ВКС) за обявяване на противоконституционност на текстовете от Наказателно - процесуалния кодекс, с които делата за корупция и още 40 престъпления бяха прехвърлени от Софийския градски в специализирания съд. Промените бяха гласувани през лятото и влязоха в сила през ноември. Докладчик по делото е бившият заместник-председател на ВКС Таня Райковска.

Третото дело е по искане на Върховния административен съд. Магистратите настояват за произнасяне дали Конституцията ги задължава да разглеждат като първа инстанция делата срещу актове на Министерски съвет и министрите. Според съдиите има неяснота в нормата на основния закон, а това води и до нееднозначното ѝ тълкуване.

В последния ден преди Коледа депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха законопроект, с който да се създаде чисто нов Централен административен съд, който да поеме административните дела на първа инстанция. Самата идея е стара - на бившия председател на ВАС Георги Колев.

Споделяне

Още от България