Бившият агент на ЦРУ е още на Шереметиево, според Еквадор съдбата му е в ръцете на Москва

Съдбата на Едуард Сноудън е все по-неясна

Путин: Сноудън може да остане в Русия, само ако прекрати дейността си против САЩ

Съдбата на Едуард Сноудън е все по-неясна

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да предаде на САЩ Едуард Сноудън, но че ако бившият служител на ЦРУ иска да остане в Русия, той трябва да прекрати дейността си, насочена срещу САЩ, предаде Ройтерс в понеделник.

Сноудън "не е руски агент", заяви Путин на пресконференция в Москва. Той отново увери, че руското разузнаване не работи с американския беглец, за който се предполага, че се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево" осем дни след като пристигна от Хонконг. "Отговорно ви заявявам, че той не ни сътрудничи. Ние не работим с него", изтъкна президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Ако поиска да остане тук - има едно условие: той трябва да прекрати дейността си, целяща да навреди на нашите американски партньори. Колкото и странно да прозвучи това от моята уста", заяви руският президент.

В отговор на въпрос за възможно предаване на Сноудън на САЩ, които настояват за екстрадирането му и го обвиняват в шпионаж, Путин подчерта, че Русия никога никого и никъде не е предавала и не смята да предава, . "В най-добрия случай сме разменяли наши агенти, и то при определени условия", отбелязва руският

Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин натовариха шефовете на Федералното бюро за разследване (ФБР) и Федералната служба за сигурност (ФСС) да решат случая с Едуард Сноудън, бившия служител ЦРУ, който разкри съществуването на две тайни американски програми за електронен шпионаж, предаде по-рано Франс прес.

"Те натовариха директора на ФСС Александър Бортников и директора на ФБР Робърт Мълър да бъдат в постоянен контакт и на намерят решение", заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев пред руската телевизия Росия 24.

Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън все още се намира в транзитната зона на московското летище Шереметиево, съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на източник от летищните служби.

"Пътникът Сноудън все още е в транзитната зона и ще остане там, докато не бъде легализиран неговият статут, сиреч докато не разполага с валиден документ за самоличност", посочил източникът.

Същевременно руският вестник "Комерсант" цитира президента на Еквадор Рафаел Кореа, според когото съдбата на Едуард Сноудън е в ръцете на Москва.

Бившият сътрудник на американското разузнаване, направил разкрития за извършвания от САЩ електронен шпионаж и издирван от Вашингтон, за да бъде съден, преди седмица поиска политическо убежище в Еквадор.

"Ситуацията не е предизвикана от нас. Сноудън се е свързал с Асандж (основателя на Уикилийкс, укриващ се в еквадорското посолство в Лондон) и той го е посъветвал да потърси убежище в Еквадор. За да бъда разгледана молбата за убежище, той трябва да се намира на еквадорска територия. Сега решението е в ръцете на руските власти", заявил президентът Кореа пред местна телевизия.

"Това означава, че Еквадор фактически се е самоотстранил от решаването на съдбата на Сноудън, прехвърляйки този деликатен проблем върху плещите на Русия", смята "Комерсант".

Според "Независимая газета" скандалното поведение на еквадорските власти поставя въпроса доколко са сигурни договорките на Русия с други авторитарни режими. Защо Еквадор се отметна от обещанието да помогне на Сноудън?, пита изданието.

Версиите са две. Дипломатическата кореспонденция на Еквадор сочи, че Кореа е бил крайно недоволен от факта, че Асандж, а не правителството на страната, е играел първа цигулка в "делото Сноудън". Според втората версия Кореа, който хвалеше досега смелостта на Сноудън, просто се е огънал под натиска на САЩ, пише "Независимая газета".

След разговор по телефона с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън Кореа заяви: "Обсъдихме случая Сноудън и той съвсем учтиво ми предаде молбата на САЩ да отхвърля молбата за убежище". Той подчерта, че разговорът му с Байдън е бил "много вежлив, дори сърдечен".

Официозът "Росийская газета" цитира и друго изявление на Кореа: "Много ще се радваме, ако САЩ ни предадат еквадорците, които се укриват в Щатите - главно избягали банкери, със същата бързина, с която искат от нас да им предадем Сноудън". Байдън може би "сърдечно" е отправил към еквадорския лидер сигнал, че Вашингтон не е останал глух за неговите думи, предполага вестникът.

Печатът припомня изявление на Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, че съдбата на Сноудън "не е в дневния ред на Кремъл".

Според руски правозащитници Москва не бива да предава бившия служител на ЦРУ на властите в САЩ. В този дух коментира случая  пред "Независимая газета" Людмила Алексеева, лидер на Московската Хелзинкска група. А Михаил Федотов, шеф на президентския съвет по човешките права, смята, че Сноудън трябва да получи убежище, навсякъде, където пожелае, тъй като защитава цялата световна общност.

Вестникът напомня, че в понеделник в Москва пристига на посещение венецуелският президент Николас Мадуро. "Може би той ще помогне на Сноудън?", пита "Независимая газета", но предполага, че гостът "най-вероятно ще последва примера на еквадорския си съсед".

Според руския всекидневник позициите на Мадуро, "наследил делото на Уго Чавес", в самата Венецуела "не са много здрави", а и по принцип ще бъде необмислено в конфликтна ситуация Москва "да разчита на подкрепа от държави с нестабилни режими".

"За Русия Сноудън, блокиран на летище Шереметиево, е като куфар без дръжка: да го носиш - неудобно, да го хвърлиш ти е жал", пише "Новая газета".

Сноудън може да стане ценен източник на информация за Русия, а в бъдеще и консултант. Но за целта трябва достоверно да се проучат личността и вътрешните му мотиви, твърди изданието, според което случаят изглежда нагласен и "мирише на явна шмекерия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят