Съдбата на литовския президент е неясна

Парламентът в Литва започна последната фаза от процедурата по импийчмънт срещу президента Роландас Паксас в понеделник, но малко по-късно тя бе временно прекратена.

Депутатите гласуваха да отложат парламентарното изслушване докато Конституционният съд не се произнесе по въпроса нарушил ли е президентът конституцията.

Политическата криза започна миналата есен, когато кабинетът на Роландас Паксас бе обвинен за връзки с руски криминални групировки.

Безпрецедентната за Литва процедура се очаква да продължи няколко седмици, отбелязва Би Би Си.

Резултатът се очаква следващия месец, точно преди очакваното присъединяване на бившата съветска република към Европейския съюз.

През октомври департаментът по държавна сигурност обвини президента и негови съветници за връзки с руската организирана престъпност.

Председателят на Върховния съд на Литва Витаутас Грейчус днес съобщи, че Конституционният съд от 16 март започва проверка на отправените срещу Паксас обвинения и в срок от три седмици ще представи заключенията.

В началото на днешното заседание на Сейма Грейчус обяви 6 обвинителни точки срещу Паксас за грубо нарушаване на клетвата и конституцията, представени официално от петима депутати в качеството им на "прокурори". Четирима законодатели представляват защитата на президента.

Разследването на специално създадената комисия показа, че Паксас е бил под влиянието на Юрий Борисов, който го е използвал за свои цели в замяна на финансова подкрепа. Освен това държавният глава помогнал на други хора при приватизацията на държавни активи и наредил на съветниците си незаконно да събират информация за 44 души. Обвиненията срещу президента са подкрепени от солидни доказателства.

Конституционният съд пък постанови, че президентът е нарушил конституцията, като е дал гражданство на спорния руски бизнесмен Юрий Борисов, който е бил основен финансов спонсор на кампанията му.

Съгласно регламента присъствието на президента на този етап на процеса не е задължително, макар той да е поканен да присъства.

Паксас продължава да отрича всички обвинения и отказа да подаде оставка.

"Аз се чувствам много добре, като се има предвид, че скандалът продължава четири месеца ...и всеки ден чувам името си по медиите", заяви той пред Би Би Си .

"Мисля, че ако депутатите са водени от своите лични позиции и търсенето на справедливост и истина, импейчмънтът ще пропадне", добави той.

Споделяне

Още от Свят