Интернет допитване сред столичани е за събарянето

Съдбата на паметника на НДК скара столичните съветници

От ГЕРБ са за конкурс, БСП - да се запази, от ДСБ и ВМРО - да се махне

Снимка: Владимир Йосифов

Съдбата на паметника "1300 години България" при НДК скара Столичния общински съвет (СОС) и до взимане на решение в четвъртък не се стигна. Въпросът за рушащия се паметник виси от години, но никой не смее да поеме отговорност. Вместо това периодично се разгарят дискусии за бъдещето на паметника, който на практика е вече само скелет.

 

Главният архитект на София Петър Диков предложи бъдещето на паметника да бъде решено на конкурс. На него да се сблъскват идеите на архитектите какво да има на мястото и как да изглежда то. Това означава, че може да остане и паметникът, като се възстанови, но може и да има нещо друго.

 

"Разумно е да говорим с идеи, а не със сила", коментира арх. Диков пред Mediapool. Той се аргументира, че ако всяко поколение разрушава това, което не му харесва от направеното от предшествениците, не би се съхранило нищо от древността до наши дни. Диков даде пример с църквата "Света София" в Истанбул, която не е съборена при превземането на града от турците, а е преустроена в джамия.

 

Съветниците на ГЕРБ застават зад предложението на главния архитект на София. От БСП са склонни да го подкрепят, но принципно са против разрушаването на паметника. ДСБ и ВМРО са за събарянето на разпадащия се паметник, който стои като нагледна илюстрация за състоянието на държавата ни.

 

А идеята за референдум по въпроса е отпаднала, стана ясно от обясненията на арх. Диков. Причината, според него е, че хората ще подходят "повече емоционално, отколкото рационално". Това е показало интернет допитването, в което са се включили над 2000 столичани. Над 80% от тях са били за разрушаването на паметника.

 

И парижани са твърдели, че Айфеловата кула е най-грозното нещо на света

 

"Нека да имаме уважение към авторите на паметници. Преди години всички парижани са се обединили около тезата, че Айфеловата кула е най-грозното нещо на света, но не са я съборили." Това заяви Милка Христова, председател на групата на БСП в СОС.

 

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева определи като смислено предложението на Диков за провеждането на конкурс.

 

Публичните пространства трябва да обединяват, а не да разединяват

 

По замисъла си публичните пространства трябва да събират хората, а не да ги разединяват и отблъскват, контрира Вили Лилков от ДСБ и зам.-председател на СОС. Той поиска отлагането на решението за конкурс, защото това на практика означава, че се подкрепя оставането на паметника.

 

Според Вили Лилков бъдещето на паметника е свързано с "неговото постепенно "събличане" и премахване". Провеждането на конкурс предполага той да остане като паметник и като комплекс, каза Лилков.

 

"Паметникът "1300 години България" е на едно от най-посещаваните места в София, заедно с Княжеската градина, където е Паметникът на Съветската армия. И на двете места има по един монумент, който тежко разделя обществото", посочи Лилков. Според него заданието трябва така да се преработи, че да не дава превес паметникът да остане.

 

Диков обаче обясни, че не вижда какво може да се промени много в заданието.

 

Ангел Джамбазки от ВМРО също се обяви за премахване на паметника и възстановяването на паметните плочи на Първи и Шести търновски пехотен полк, които са били част от състава на Първа софийска шопска дивизия, известна като Желязната дивизия. Те бяха демонтирани при изграждането на НДК и оформянето на градината.

 

Сега тези плочи стоят във военния мемориал на Централните гробища. Това е незаслужено отношение към тези хора, дали живота си за родината и чиито имена са изписани на плочите, каза Джамбазки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?