Съдбата на петте българки в Либия ще е ясна на 31 май

Съдбата на петте българки в Либия ще е ясна на 31 май

Върховният касационен съд на Либия ще постанови на 31 май решението си за съдбата на петте български медицински сестри, осъдени на смърт по СПИН делото. Така година и месец, след като на 6 май м.г. съдът в Бенгази произнесе смъртните присъди, ще стане ясно дали Върховният съд ще ги отмени заради грешки в процеса и ще върне делото за преразглеждане, или ще ги потвърди. 

Във вторник се проведе заседанието на Върховния касационен съд, на което се обжалват смъртните присъди на петте българки. Делото започна с един час закъснение, в 11 ч. българско време.

В началото на заседанието представител на 5-членния съдебен състав в Бенгази, осъдил българките и палестинския лекар на смърт, посочи аргументите, довели до постановяването на най-тежкото наказание. След това последователно пред съда пледираха египетският защитник на българите Амин ад Дип, либийският Осман Бизанти, както и българските адвокати Пламен Ялнъзов, Георги Гатев и Хари Харалампиев, предаде кореспондентът на БТА в Триполи.

В 14 ч. започнаха пледоариите на останалите страни по делото - защитниците на семействата на заразените със СПИН либийски деца.

Процесът мина при изключителни мерки за сигурност, наблюдаван от представители на 12 дипломатически мисии в Либия, сред които посланиците на Великобритания, Германия, Франция и Швейцария.

Като наблюдател на делото тук бе и френският адвокат от международната правозащитна организация "Адвокати без граници" Еманюел Алтит.

Пледоарията на адвокатите

Емин ад-Диб и Осман Бизанти изтъкнаха редица доказателства, позволяващи смъртните присъди от Бенгази да бъдат определени като незаконосъобразни, сред които изтръгването на самопризнанията с насилие. Те се спряха и на несъответствията в документите от протоколите за изземването и изследването на банките, за които прокурорите твърдяха, че са използвани за заразяване на децата в Бенгази.

Съдът не е изградил своето убеждение на база неопровержими доказателства по делото, заяви и адвокат Георги Гатев, който също пледира, че постановената присъда е неправилна и незаконосъобразна.Не са обсъдени редица съществени противоречия в показанията на обвиняемите, както и  невалидността на протокола от изземането на банките от дома на Кристияна. Не е обсъден въпросът дали вирусът може да бъде пазен в банка при посочените условия. Съдът не е обсъдил дата, място и време на заразяването на децата. Без да събере необходимите доказателства, съдът е пренебрегнал фактите, посочи Гатев.

Той допълни, че през 2002 г. Народният съд на Либия е приел, че в тази посока няма доказателства и затова е отказал да гледа делото. Следващият съд е изготвил противоречиви изводи по едни и същи факти. Така от една страна е оправдал лекарите, тъй като не е била установена датата на заразяването на децата, а на същото това основание е признал за виновни само трима от подсъдимите, допълни защитникът.Подсъдимите са направили самопризнания пред досъдебното производство - най-репресивния орган, както в Либия, така и в България, и в други държави, каза адвокат Хари Харалампиев. Съдът в Бенгази е имал учудваща избирателност в интерпретацията на доказателствените средства, допълни той.

След края на заседанието родителите на заразените деца отново скандираха пред залата "Смърт за българите!, Смърт за Кристияна!, Бизанти е куче!, Аллах ще отнесе убийците в пъкъла!".

Съдът позволи на медиите да снимат в първите 5 минути, след което журналистите бяха отведени в отделна зала, където наблюдаваха процеса на специално инсталирани видеостени.

Викове "Аллах ще накаже българите" в Триполи, плакати "Справедливост за медиците ни" в София 

Над 100 родители на деца от Бенгази протестираха с викове "Аллах ще накаже българите, които убиха нашите деца!" пред сградата на съда в Триполи, предаде кореспондентът на БТА. Вярваме във виновността на българските медици и в справедливото решение на нашия Върховен съд, каза пред кореспондента на Дарик в Триполи говорителят на асоциацията на заразените със СПИН либийски деца.

Почти по същото време, но пред сградата на либийското посолство в София, се състоя митинг в подкрепа на осъдените на смърт в Джамахирията български медици, организирана от ВМРО. В протеста участваха около 20 ученици от Националната гимназия за древни езици и култури, депутати и граждани. С плакати "България никога няма да ви изостави" и "Справедливост за медиците ни" протестиращите обявиха, че цяла България в този момент подкрепя петте българки в Либия.

Пред Дарик радио бившият главен прокурор на Либия Шалки Канун заяви, че се опасява, че съдът ще потвърди смъртните присъди. Според него решаването на случая е единствено в ръцете на България и Либия. Няма нужда от толкова силен международен шум, заяви Канун.

Също пред Дарик радио либийският защитник на българките Осман Бизанти коментира, че е оптимист за изхода на делото и се надява, че то може да бъде спечелено.

В оптимистичния вариант Върховният съд ще отмени смъртните присъди, връщайки делото за ново разглеждане на долната инстанция, където вече могат да се прилагат и нови доказателства. В най-лошия ще ги потвърди и съдбата на петте българки остава в ръцете на либийския лидер Муамар Кадафи, който има право да ги помилва.

САЩ и Европейският съюз вече призоваха либийските власти да освободят медиците.

По думите му, съдът не е изяснил мотива за извършване на престъплението, а това е нещото, което ръководи престъпника да извърши престъплението.

Споделяне

Още по темата

Още от България