Местни хотелиери и общината искат на концесия ски зоната в Добринище

Съдбата на втората "кабинка" на Банско ясна до края на февруари

Цветанов увери кмета, че кабинетът подкрепял проекта

Цветан Цветанов на протест в Банско през 2012 г., когато бе вицепремиер и вътрешен министър

Ще има ли бърз старт на изграждането на втора кабинкова линия в Банско трябва да е ясно до края на февруари. Второто правителство на Бойко Борисов подкрепя това да се случи и то "бързо". Така поне твърди заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, стана ясно от прессъобщение на ГЕРБ.

Срещата на Цветанов с кмета на Банско Георги Икономов, който също е от ГЕРБ, става два дни след като в сряда правителството отмени решение на кабинета "Орешарски" за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско с фирма "Юлен". То предвиждаше разширяване на площта за концесиониране и на ски съоръжения.

Очаквам до края на февруари да е ясно дали ще се строи втора кабинкова линия, каза Георги Икономов пред Mediapool. По думите на министъра на екологията Ивелина Василева работната група трябва да излезе с решение до 15 февруари. Икономов не вижда причина защо след това решението да не бъде одобрено до две седмици от правителството.

Отделно община Банско иска в кратки срокове кабинетът да подготви за отдаване на концесия и ски зоната в Добринище, която е предвидена в действащия план за управление на Национален парк "Пирин", каза Икономов пред Mediapool. Според него това може да стане за шест месеца. Възможно е за тази концесия да кандидатства сдружение между местния туристически бранш и общината, каза Икономов.

От години община Банско настоява за изграждането на втори кабинков лифт, след като единственият в момента е недостатъчен да обслужва скиорите, в резултат на което се образуват дълги опашки. Срещу това обаче възразяват природозащитници и граждани, които не спират да повдигат и въпроса за спорните процедури и решения на властите във връзка със съществуващите съоръжения.

В съобщението за срещата между зам.-председателя на ГЕРБ и кмета на Банско се казва почти между другото, че Цветанов е "уверил Георги Икономов в подкрепата на кабинета за бързото изграждане на Втора кабинкова линия в ски-зона "Банско" в контекста на взетото вчера решение на Министерски съвет за отмяна на решението на кабинета "Орешарски" за разширение на площта на зоната без ясно изразени факти и обстоятелства".

Всъщност, в сряда правителството отмени решение на кабинета "Орешарски" за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско, с която щеше да се увеличи площта на защитената територия, която може да се ползва за ски съоръжения. Мотивът бе, че при вземането на въпросното решение са допуснати редица нарушения.

Решението е подписано в 12 без една, преди да приключи мандатът на правителството "Орешарски", коментира министърът на околната среда Ивелина Василева в сряда. "Неприсъствено, на коляно, решението бива подписано от членовете на МС и от министър-председателя", допълни тя. По думите ѝ с приемането на промяната на концесионния договор са допуснати редица нарушения.

Отмяната бе приветствана от екокоалицията "За да остане природа в България", която в същото време поиска осветляване на пълния текст на решението и повече прозрачност при бъдещите разговори за уреждането на проблема със ски концесията.

Концесионерът на ски зоната над Банско "Юлен" пък изрази надежда, че "след поредната проверка по договора за ползване на защитените територии в Националния парк "Пирин", казусът да бъде окончателно приключен". Така според фирмата най-сетне ще се направи "належащата корекция на концесионния договор, за да може да се изградят нови съоръжения и писти, включително и втория кабинков лифт, за да продължи Банско да бъде част от най-желаните ски дестинации в света".

Според съобщението от пресцентъра на ГЕРБ, основните акценти на срещата между Цветанов и Икономов са били "приоритетните инфраструктурни проекти на правителството и изграждането на автомагистрала "Струма".

По-конкретно по време на разговора станало ясно, че до август се предвижда да бъде завършен участъкът от Дупница до Благоевград на магистралата, според прессъобщението. Това означава предсрочно пускане на участъка, тай като крайният срок беше удължен до ноември 2015 г. Цветанов е подчертал, че последния участък (лот 3) с най-дългия шосеен тунел в Европа в района на Кресненското дефиле, вече е част от стратегическите обекти в потвърдената пред Европейската комисия програма за новия програмен период.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?