Съдбата на "Южен поток" ще обсъдят по телефона Петкова и Новак

България предлага на Русия разширяване на газовия проект

Съдбата на "Южен поток" ще обсъдят по телефона Петкова и Новак

Проектът за строежа на газопровода "Южен поток", който бе спрян от руския президент Владимир Путин на 1 декември, но България продължава да смята, че той трябва да се реализира, ще бъде обсъден в телефонен разговор на 19 декември – петък, от министрите на енергетиката на България и Русия Теменужка Петкова и Александър Новак.

Това съобщиха от Министерството на енергетиката в сряда, след като първо министърът на икономиката Божидар Лукарски каза в Белград, че в петък правителствена делегация на България ще посети Москва за да се обсъди "Южен поток", а после от ведомството на Новак обясниха, че такава засега не е съгласувана.

В крайна сметка от ведомството на Петкова посочиха, че планираният телефонен разговор с Новка е част от усилията на България да подкрепи бъдещите преговори на Брюксел с Русия за бъдещето на проекта и вземането на окончателно решение по него. За това бе упълномощен зам.-председателят на ЕК и комисар по енергийните въпроси Марош Шефчович от представители на правителствата на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Румъния и Унгария.

В съобщението се припомня още, че по предложение на премиера Бойко Борисов до Европейската комисия вече е изпратено официално българското предложение край Варна да се построи с еврофинансиране газоразпределителен център (хъб), който да приема доставките от "Южен поток" по дъното на Черно море и други количества природен газ, за да се продават после от Еврокомисията. Така Борисов адаптира намерението на руския президент Владимир Путин да измести трасето на "Южен поток" към Турция и да се направи хъб на турско-гръцката граница

Енергийното ведомство допълва, че българската страна все още не получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта.

България никога не е имала намерение да спира проекта "Южен поток" и ще предложи на Москва разширяване на проекта за газопровода и изпълнението му по европейските правила, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред репортери в кулоарите на търговско-икономическия форум на страните от Централна и Източна Европа с Китай, който се проведе във вторник в Белград.

Лукарски обяви, че посещението на българската правителствена делегация ще е на 19 декември, когато ще се проведе среща с руския министър на енергетиката Александър Новак, от когото българската страна очаква да чуе официалното становище на Русия за "Южен поток".

От руското енергийно министерство обаче заявиха, че  засега не е съгласувало дата за среща на Новак с български представителите за "Южен поток" и обясниха, че графикът на министъра е силно натоварен. ТАСС цитира източник от ведомството, според който молбата за срещата е била на българската страна.

От нашето Министерство на икономиката обаче казаха, че поканата към Лукарски и енергийния министър Теменужка Петкова за посещение в Москва е било отправена от Новак, а накрая се оказа, че ще има телефонен разговор.

"България никога не е имала намерение да спира проекта "Южен поток". Ние винаги сме искали той да бъде реализиран. Ние искаме да чуем официалното становище на министъра на енергетиката на Русия за този проект", казва Лукарски, цитиран от РИА Новости.

Според него позицията на България е, че "Южен поток" може да бъде приведен в съответствие с европейските директиви и законодателство.
 
В същото време стана ясно, че въпреки изявленията на Путин и ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че проектът "Южен поток" е приключен, руски компании за производство на тръби продължават да изпращат в България оборудване за строителство на газопровода.

Това съобщава московският в."Ведомости", цитирайки източник от една от тези компании, който обяснява, че не са получавали никакви официални съобщения за спиране на проекта. Поради това продължава доставянето на тръби в България в рамките на досегашните договорености.

Изданието посочва, че действат ангажиментите на изпълнители и подизпълнители, част от които включват складирането на българска територия на тръби, като транспортните разходи са включени в стойността на поръчките.

Основно става дума за Обединената металургична компания (ОМК), докато "Северстал" вече е изпълнила задълженията си.

Не е анулиран и договорът за строителство на втората от проектираните 4 тръби на "Южен поток", по който страна са същите тези две компании, припомня "Ведомости".

Единствено досега пряко разпореждане да спре работа по "Юженп оток" е получила италианската "Сайпем", чийто кораб трябваше да започне през декември да полага тръбите по дъното на Черно море от руска територия към българска.

Единственото потвърждение за спирането на "Южен поток" - но само в телефонен разговор със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по енергетиката Марош Шефчович - досега е дал руският министър на енергетиката Александър Новак.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес