Саддам е присвоил над 2 млрд.долара от програмата "Петрол срещу храни"

В последните години от управлението си правителството на Саддам Хюсеин систематично присвоявало милиарди долари от сделките, извършвани в рамките на програмата "Петрол срещу храни", разкрива в. Ню Йорк таймс. Изданието изчислява, че от средата на 2000 г. режимът вероятно е присвоил около 2.3 милиарда долара.

Докато милиони иракчани са имали дневни дажби за храна и лекарства, представители на чужди компании са носили куфарчета с пари в брой в министерствата, пише вестникът. Той се позовава на официални документи, предоставени от членове на Преходния управляващ съвет.

Един от документите представлява писмо от заместника на Саддам, вицепрезидентът Таха Ясин Рамадан. С писмото, което е с гриф "Спешно и секретно", министрите от правителството се уведомяват, че ръководството на партията Баас би искало "допълнителни приходи" от програмата "Петрол срещу храни". С тази цел, пише Рамадан, фирмите, участващи в програмата, трябва да надуват максимално сумите по договорите си, а след това да прехвърлят част от парите в банки в Йордания и Обединените арабски емирства.

Фактът, че Ирак злоупотребяваше със санкциите, не е тайна за никого, но размерите на корупцията станаха ясни напоследък от документи, които служители на предишния режим преди се страхуваха да покажат, отбелязва Ню Йорк таймс.

По БТА

Споделяне

Още от Свят