Саддам е спечелил над 21 млрд. долара чрез нарушение на санкциите

Режимът на Саддам Хюсеин се е облагодетелствал с гигантската сума от 21.3 милиарда долара от нелегални печалби чрез заобикаляне санкциите на ООН и чрез програмата "Петрол срещу храни", констатира сенатската комисия, разследваща финансовите злоупотреби на режима на Саддам Хюсеин с програмата на ООН.

Тази сума надвишава два пъти предишните експертни оценки за печалбите на Саддам, които обаче са включвали само приходите от нарушения по програмата на ООН "Петрол срещу храни", предаде Асошиейтед прес.

Новата, по-висока сума, се получава от включването и на приходите от контрабанда на петрол в периода на ембаргото, предшествал старта на хуманитарната програма на ООН през 1996 г.. Санкциите срещу Ирак бяха въведени през август 1990 г.

Новите експертни оценки за спечелите от режима на Саддам пари се основават на нови документи, с които се е запознала комисията.

По думите на председателя на постоянната комисия, санаторът републиканец Норм Колмън, документите показват как иракски чиновници, чуждестранни компании и някои чужди политици са работили в полза на нелегалните печалби на иракското правителство.

Резултатите от разследването също така ще позволят да се разберат сложните схеми, използвани от Саддам, за да си купи чуждестранна поддръжка и да си осигури лоби, което да работи в ООН за снемане на санкциите.

Според предишните оценки на Сената, Саддам е изразходвал 10 милиарда долара от "Петрол срещу храни" за подкупи на държави, които имат влияние в Съвета за сигурност на ООН.

"Мащабите на измамите, осъществена от Саддам Хюсеин в нарушение на санкциите на ООН и на програмата "Петрол срещу храни", са изумителни", заяви сенатор Норм Колмън, в понеделник, когато постоянната подкомисия по разследване на правителствени въпроси започна изслушванията.

Колмън посочи, че далеч не всички лъжи и измами са открити.

Може би най-големият проблем с програмата на ООН е, че е позволявала на Саддам да решава с кого да сключи контракти за износ на петрол, смята Чарлз Дуелфър, последният ръководител на американските оръжейни инспектори в Ирак, който миналия месец излезе с обширен доклад, в който бе засегнат и проблемът със заобикалянето на санкциите.

Източници на печалбата

Сумата от 21.3 милиарда долара включва 3.9 милиарда от контрабанда с петрол преди началото на програмата "Петрол срещу храни" и 17.3 милиарда от нарушения на програмата по време на нейното действие.

Сумата от 17.3 милиарда долара е разпределена така:
- 9.7 милиарда от петролна контрабанда
- 4.4 милиарда от подкупи за сключване на контракти за хуманитарни доставки
- 241 милиона от нелегални допълнителни такси върху петролните продажби
- 2.1 милиарда от получаване на стоки, неотговарящи на стандартите и плащане на завишени цени
- 403 милиона от инвестиции на нелегалните доходи зад граница.
ООН "пречи" на американското парламентарно разследване

Сенатор Колмън каза, че разследването едва сега започва. Той разкритикува ООН, че пречи на американско парламентарно разследване за финансовите злоупотреби на Саддам с "Петрол срещу храни".

Режимът на Саддам Хюсеин се е облагодетелствал с гигантската сума от близо 21 милиарда долара и е изумително, че не сме разбрали по-рано какво се е случвало, каза Норм Колмън на слушанията в Сената, посветени на разследването. "Разгневен съм от реакцията на ООН", каза сенаторът, който е председател на постоянната сенатска комисия по разследванията. Коулмън каза, че ООН пречи на разследването.

През уикенда той водил "конструктивен телефонен разговор" по въпроса с генералния секретар на ООН Кофи Анан, но разговорът не бил последван от "конструктивни действия".

Членове на комисията посочват, че вместо да дава контракти на традиционни петролни компании, Саддам ги е предоставял на чуждестранни високопоставени политици, журналисти, дори на терористични групи, които са продавали своите квоти на петролни фирми в замяна на значителни комисионни.

Според документите, иракското правителство е подписвало сделки за внос на развалени храни и други некачествени стоки, с пълното знание на експортните фирми, които са получавали пари като за продукция от най- високо качество, като част от сумите са връщали обратно на иракчаните.

Некачествените стоки са съставлявали около 5 процента от всички стоки, внасяни в Ирак по "Петрол срещу храни".

Комисията е открила доказателства, че Саддам е предоставял петролни ваучери на Народния фронт за освобождение на Палестина и Муджахидински клан, групировката, която се бори срещу враждебното на Саддам правителство в Иран.

Стигайки до дъното на нещата, разследването, освен всичко друго, ще помогне на страните да разработят по-добре програми за бъдещи санкции, каза сенаторът демократ Карл Левин, член на комисията.

Той посочи, че в продължилите близо десетилетие санкции срещу Ирак са постигнали основното предназначение - да не позволят на режима на Саддам да се превъоръжи и да развива оръжия за масово поразяване.

В отговор на шумния скандал, свързан с петролните подкупи на Саддам Хюсеин и обвиненията към висши служители на ООН, генералният секретар Кофи Анан и Съветът за сигурност на ООН възложиха свое разследване, оглавявано от Пол Волкър, което ще приключи към средата на следващата година.

По настояване на дясната опозиция в българския парламент също бе създадена комисия, която разследва данните за финансиране на БСП от режима на Саддам.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?