Саддам Хюсеин твърди, че част от изнесените иракски пари са в България

Саддам Хюсеин укрил 35 млрд. британски лири в банката Coutts and Co., която обслужва и британската кралица, и в още 17 лондонски банки, съобщава в. Сънди експрес, цитиран от Прес Тръст ъв Индия.

Според вестника това признание Саддам Хюсеин направил по време на разпит, проведен от британските разузнавателни служби Mi5 и Mi6. По време на този разпит Саддам потвърдил, че по-голямата част от парите са били взети от Иракската централна банка, после са прехвърлени в банки в Западна Азия, а след това - депозирани под фалшиви имена в Лондон, съобщава БТА.

По-късно парите били прехвърлени в банки в Швейцария, Германия, Япония и България. Говорител на банката Coutts and Co. е заявил, че до момента банката не е информирана за твърденията на Саддам Хюсеин по време на разпита, но е готова да сътрудничи на евентуално разследване на банковите трансакции във Великобритания.

Според британския таблоид, Саддам назовал имената на водещи банкери и счетоводители, които му помогнали да укрие богатството, състоящо се от валута и злато. Те ще бъдат разпитани през следващите седмици, допълва Сънди експрес.

Източници на mediapool.bg от централната ни банка твърдят, че досега в институцията не е постъпвало запитване от страна на Банк ъф Ингланд за проверка на определени трансфери. Търговските банки са задължени да докладват на БНБ при наличието на подозрения за чистота на парите при извършвани през тях преводи.

Всички банки разполагат с имената на семействата, близките роднини и приятелите на ръководството на Ирак и на международни терористи като Осама бен Ладен. Това прави невъзможно за тях да правят разплащания. Поради тази причина за тях остава възможността да използват подставени лица.

Изпълнението на мерките по закона срещу финансирането на тероризма от страна на българските търговски банки е на много добро ниво, заявяват в съобщение до медиите от Агенцията за финансово разузнаване.

Ведомството обърнало специално внимание на банките за по-голяма бдителност при всички банкови трансакции, предизвикващи съмнение за финансиране на тероризъм.

В съобщението се казва, че българското финансово разузнаване има отлично взаимодействие със сродните служби от страните-членки на антитерористичната коалиция и при необходимост е готово да оказва навременно и пълно съдействие.

Споделяне

Още от Бизнес