Саддам крещя лозунги против Буш в съдебната зала

Саддам крещя лозунги против Буш в съдебната зала

Процесът срещу Саддам Хюсеин и още седем негови близки сътрудници беше прекъснат след драматично заседание в понеделник, когато сваленият иракски диктатор крещя в заседателната зала “Долу Буш!”.

Той също така викаше” Да живее Ирак!” и “Да живее иракският народ!”. Саддам псуваше съдията и го нарече престъпник, предават световните агенции.

На 11-то заседание от процеса той изглеждаше отслабнал, изтощен и заяви, че бил доведен в съда против волята си.

За разлика от предишните пъти, когато се явяваше в съда в костюм, този път бившият иракски президент бе облечен със синя мъжка джелаба (арабска роба) и сако. Един от обвиняемите за кратко влезе в стълкновение с охраната при влизането в залата, като и осмината доведени твърдят, че са докарани насила.

На заседанието бяха изслушани показанията на няколко свидетели, сред които бившият началник на президентския кабинет при управлението на Саддам Хюсеин Ахмед Хюсеин ал Худеир и бившият ръководител на една от разузнавателните служби - Ахмед  Обейди. Двамата заявиха, че са били докарани насила в съда и отказаха да свидетелстват.

Прокурорите по делото се надяват бивши високопоставени служители да им помогнат да установят как е функционирал режимът на Саддам Хюсеин, за да се докаже, че сваленият президент е замесен пряко в зверства, за които е обвинен от специалния трибунал.

Саддам Хюсеин и седмината негови бивши приближени са съдени за убийството през 1982 г. на 148 души в Дуджаил след неуспешен опит за покушение срещу бившия диктатор в шиитския град.

Като доказателства за това са приложени заповеди за екзекуции, подписани от самия Саддам Хюсеин.

Адвокатите на защитата заяви пред журналисти в понеделник, че Саддам и останалите обвиняеми възнамеряват да бойкотират процеса, докато  главният съдия Рауф Абдел-Рахман не се оттегли.

Заседанието в понеделник продължи около три часа преди да отложено за следващия ден.

Споделяне

Още от Свят