Саддам не показал никакво разкаяние пред членовете на Преходния управляващ съвет

Бившият иракски президент Саддам Хюсеин не е показал никакви признаци на разкаяние в разговора с четиримата членове на Преходния управляващ съвет на Ирак, състоял се в неделя вечерта, 24 часа след залавянето му. Това заявява в публикувано днес интервю в излизащия в Лондон арабски вестник Ал Хаят членът на съвета Муафак ар Рубаи, предаде ДПА.

По думите на Рубаи диктаторът изглеждал "победен, но още бунтовен". Когато Рубаи го запитал защо не е използвал оръжието, което е имал у себе си, когато американците са дошли да го заловят, Саддам отговорил язвително: "А ти сражавал ли си се някога?"

На въпрос защо е убил шиитските лидери Мохамед Бакър ас Садр и Мохамед Садък ас Садр Саддам отвърнал: "Кой е тоя Садр?" Запитан за масовите гробове с избити от неговия режим иракчани, диктаторът казал: "Идете и попитайте семействата им и те ще ви кажат, че тези хора бяха крадци."

Когато му припомнили за атаката с отровен газ срещу иракските кюрди в Халабджа в Северен Ирак, при която загинаха няколко хиляди цивилни, Саддам отговорил: "Иранците го направиха." На въпрос защо не се е възползвал през 1991 г. от историческата възможност да се изтегли от Кувейт след нахлуването, Саддам прочел цяла лекция за "историческите права на Ирак над Кувейт", казва Рубаи.

Разговорът на Садам с членовете на Преходния управляващ съвет се състоял на държано в тайна място в Багдад и продължил 30 минути. Присъствали са американският граждански администратор на Ирак Пол Бремър и командващият американските войски в Ирак генерал Рикардо Санчес, но без да вземат участие.

Членът на Преходния управляващ съвет Рубаи казал на Саддам: "Ти ще бъдеш проклет и на тоя и на оня свят. Как ще застанеш пред Бога с този дълъг списък на престъпления?" В отговор Саддам го проклел. "Когато срещата свърши Саддам запита "Отивате ли си най-сетне?", а погледът му шареше от нас към Бремър и Санчес, сякаш търсейки помощ от страх да не бъде убит", разказва Рубаи.

По БТА

Още от Свят